U trendu

Ovo je cvet koji svaka mlada žena želi u svojoj ruci! Simbol je romantičnih želja i harizme u svakoj kući

Lizijantus, poznat i kao eustoma, lažna ruža ili teksaško zvonce, omiljen je izbor za svadbene bukete i poklone žena svih uzrasta. Ovaj cvet se može uzgajati u kući, kao sobna biljka ili u vrtu, posebno u toplijim krajevima. Iako je višegodišnja biljka, često se uzgaja kao jednogodišnja i baca nakon cvatnje. U vazi može trajati do dve sedmice uz redovno menjanje vode.

Razmnožavanje i sadnja

Lizijantus se najčešće razmnožava reznicama koje se dele u jesen. Kada se uzgaja iz semena, biljci je potrebno 22 do 24 dana za razvoj. Preporučuje se nabavka sadnica sa pupoljcima, a sadnja se vrši kada prođe opasnost od mrazeva. U toplijim krajevima, sadnja može početi ranije, već u martu.

Optimalni uslovi za uzgoj

Lizijantus najbolje uspeva na sunčanom mestu sa popodnevnom senkom. Sadnice treba saditi na razmaku od 15 do 20 centimetara kako bi stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu. Male saksije nisu pogodne, jer korenje može da se uplete, što ometa rast biljke.

Zemljište treba biti neutralno do alkalno sa dobrom drenažom, a stalno vlažno, ali ne previše mokro kako bi se izbegla pojava gljivica i truljenja. Redovno i umereno zalivanje je ključno.

Prihranjivanje i održavanje

Za jak rast i velike cvetove, lizijantus se prihranjuje svake dve do tri sedmice tokom punog rasta. Preporučuje se đubrivo bogato kalijumom u odnosu na nitrogen. Tokom zime, biljku treba držati na hladnijem mestu, oko 10 stepeni, i vrlo malo zalivati.

Formiranje biljke

Da bi se podstaklo grananje i formiranje lepog grma, lizijantus se pincira, odnosno otkidaju se vrhovi. Rascvetali vrhovi mogu postati teški, pa ih treba vezivati uz nevidljive prstenove ili dekorativne potpornje.

Estetika i simbolika

Lizijantus je poznat po svojim delikatnim laticama koje podsećaju na pupoljke ruže, i dolazi u bojama od bele do roze. Ovaj cvet je dugo bio simbolizovao iskrene i duboke romantične želje kod žena, a danas je i simbol harizme u kući.

Uzgajanje lizijantusa može biti izazovno, ali sa pravim uslovima i negom, ovaj prelepi cvet može postati zvezda vašeg vrta ili terase, pružajući dugotrajnu lepotu i eleganciju.

(kurir.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.