Ovo je najbolje mesto za čuvanje crnog i belog luka: Može ih održati i nekoliko meseci svežim

Mnogi ih drže u frižideru, ali to je greška

Crni i beli luk su namirnice koje gotovo svakodnevno koristimo u našoj ishrani. Bilo da ih više ili manje volite, domaćinstva ih uvek imaju jer su neizostavni sastojci u brojnim jelima.

Ipak, ako ih ne skladištite kako treba, oni mogu da izgube svoju svežinu i da počnu i pre vremena da trunu. Zato je najbolje da im nađete ono pravo mesto gde mogu ostati sveži i posle nekoliko meseci i nećete imati bojazni da će „propasti“.

Mnogi ih uglavnom drže u frižideru, piše „Express“, ali to je greška. Mišljenja su da će tako duže trajati posebno tokom ovih toplih meseci. A to je upravo najgore mesto gde možete držati.

Na taj način, crni i beli luk će biti više izloženi vlazi i hladnoći, što će skrob u crnom luku pretvoriti u šećer i tako može postati mekan i pokvaren. Takođe, beli luk u frižideru može početi da klija što će rezultirati bezukusnosti.

Kulinarski specijalista za voće i povrće, Ejdi Mirdal Miler, kaže da je najbolje mesto za držanje belog i crnog luka neko suvo mesto u kuhinji poput fioke.

– Crni i beli luk je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu, ali je jako važno da to mesto bude i suvo – rekla je ona.

Po želji možete ga držati i na radnoj površini i što dalje od sunčeve svetlosti, ali to mesto nikako ne treba da bude pored šporeta ali i držite ih podalje od mesta gde držite voće. Prema savetima specijaliste ne treba držati beli i crni luk ni blizu krompira jer ovo krtolasto povrće može da upije oštar miris obe vrste luka.

Naravno, kada ih kupujemo, ubacujemo ih u kese, ali po dolasku u kuću, trebalo bi da ih izvadite iz plastične kese, pa ih prebacite u papirnatu. Tako se neće nakupiti vlaga i neće izazvati truljenje.

Uz ove savete, crni i beli luk mogu trajati i od dva do pet meseci duže.

(Ona.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.