Ovo je najbolje vreme za zalivanje vrta i biljaka tokom leta

Zalivanje je ključni segment održavanja biljaka u životu. Ako se bavite baštovanstvom, morate znati kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka.

Pošto su temperature visoke, važno je znati kako pravilno negovati sadnice kako ne bi uvenule. Prema stručnjacima Phostrogena, svaka biljka je 80 posto vode, a jedini način da se voda crpi kroz korenje, što znači da je pravilno zalivanje ključno.

Tokom vrućeg vremena, biljke i povrće će biti veoma žedni, a u zavisnosti od lokacije, možda će ih biti potrebno zalivati ih dva puta dnevno.

Najbolje je sačekati veče

– U proleće i jesen zalivajte rano ujutru, ali je leti najbolje sačekati do uveče jer zalivanje na suncu može da izgori biljke – kažu iz Fostrogena.

Prilikom zalivanja uveče, isparavanje je manje verovatno, što znači da će biljka zapravo dobiti svu vodu koja joj se daje.

Međutim, optimalno vreme za zalivanje, prema rečima stručnjaka za baštu Marka Lejna, takođe je rano ujutru kada je spoljna temperatura niža, između 5 i 9 sati ujutru. Kaže da je ovo najhladnije doba dana, a visoke temperature sprečavaju kada voda ispari.

Ne morate da ih zalivate svaki dan

Važna je i količina vode, a uprkos činjenici da su biljke žedne na vrućini, manje je definitivno više na najvišim temperaturama.

Najbolje je da ih dobro namačete svakih nekoliko dana, umesto da ih prskate po malo svaki dan. Ako je tlo vlažno i ne suši se brzo, verovatno ste dobro obavili posao. Međutim, pazite da ne preterate i ne zasitite tlo. Ovo bi moglo završiti ne samo oštećenjem biljaka, već i rasipanjem dragocene vode, piše Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.