U trendu

Ovo je najpretraživanija sobna biljka na svetu, obožavaju je i u Srbiji

Gugl je objavio listu biljaka koje su se najviše pretraživale na globalnom nivou pomoću aplikacije Google Lens, a na vrhu liste je – filodendron.

Osim što je jedna od najpopularnijih dekorativnih kućnih biljaka u svetu, filodendron je vrlo popularan i domovima u Srbiji.

Rod filodendron sadrži stotine vrsta biljaka prelepog zelenog lišća. Ti listovi obično su veliki, zeleni i sjajni, a filodendron je odličan način za dodavanje tropskog duha u dom.

Ova omiljena sobna biljka svoju popularnost zasigurno može da zahvali i činjenici da nije zahtevna za održavanje. Ipak, određene uslove ovoj biljci morate da obezbedite ako želite da dugo krasi vaš dom.

Filodendronu je potrebno dovoljno toplote i vlage blizu sunčanog prozora. Ipak, držite ga podalje od direktne sunčeve svetlosti, koja može da spali njegovo nežno lišće.

Lišće biljke redovito brišite vlažnom krpom kako bi izgledalo i funkcionisalo na najbolji mogući način.

Zemlja u kojoj je filadendron mora da bude dobro drenirana, a kada je u pitanju zalivanje, ova biljka voli umerenu količinu vlage u tlu. Zato filodendron zalivajte kada se gornji sloj zemlje osuši, otprilike do dubine od 2 i po centimetra. Imajte na umu da i previše i premalo vode može uzrokovati opadanje lišća. U hladnijem periodu godine smanjite učestalost zalivanja.

Filodendrone je najbolje saditi u proleće, ali uzgoj je obično uspešan u bilo koje doba godine. Jedna od njegovih prednosti je i činjenica da pročišćava vazduh, a mana mu je ta da su njegovi listovi otrovni za kućne ljubimce.

I na samom kraju napomenućemo da se popularna monstera često naziva sobnim filodendronom, međutim to nisu iste biljke. Dok filodendron ima glatke lisne rubove, kod monstere su oni nazubljeni. Ono što je slično kod obe biljke jeste način na koji se za njih treba brinuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.