U trendu

Ovo je tajna savršene bašte u junu: Koje biljke najlepše cvetaju i kako da ih najbolje gajite

Tajna savršene bašte u junu – koje biljke najlepše cvetaju i kako da ih najbolje gajite?

Jun je mesec koji budi uzbuđenje za sve ljubitelje baštovanstva. Kada sunce sve jače sija, a priroda buja, tada je vreme da se okrenemo baštama i cvećnjacima. Slađana Milosavljević, pejzažna arhitektkinja, deli s nama nekoliko korisnih saveta za ovaj mesec, prenosi mondo.rs

Razmišljajući o tom starom indijskom verovanju da gajenje cveća donosi sreću, možda bismo trebali posegnuti za lopatom i semenom biljaka. Srećom, još nije kasno za sadnju cveća, a jun je idealan mesec za to.

Uporedo s rastom cveća, raste i naše zadovoljstvo i sreća. Kontakt s prirodom i rad u bašti može biti terapija za telo i dušu, smanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje. Osim toga, fizička aktivnost koju zahteva održavanje bašte doprinosi opštem zdravlju.

Koje biljke birati za sadnju u junu? Slađana ističe nekoliko sezonskih favorita poput petunija, begonija, impatiensa, nevena i drugih. Osim toga, ovo je vreme kada možemo zasaditi i začinsko bilje poput bosiljka, majčine dušice i lavande.

Kako bi vaša bašta bila u punom cvatu, ne zaboravite na pet ključnih aktivnosti. Redovno zalivanje je neophodno, naročito tokom sušnih perioda. Prihrana biljaka organskim đubrivima održava zemlju bogatom hranjivim materijama. Uklanjanje korova je takođe važno kako bi vaše biljke mogle neometano rasti. Proređivanje biljaka osigurava dobru cirkulaciju vazduha, dok redovni pregledi omogućavaju brzu reakciju na štetočine i bolesti.

Jun je mesec koji obećava obilje boja i mirisa u našim baštama. Pa, vreme je da stavimo rukavice i započnemo sa sadnjom!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.