Ovo lekovite biljke treba uvek imati kod kuće i u bašti: Opojna aroma i prirodni lek na dohvat ruke

Lekovite biljke koje treba uvek da imate kod kuće i u bašti!

Mnoge lekovite biljke nalaze primenu u farmaceutskoj industriji i kulinarstvu zbog svojih ukusa i mirisa. Evo nekoliko biljaka koje možete lako uzgajati kod kuće i koristiti za očuvanje zdravlja.

1. Kamilica
Kamiliča je odlična za lečenje probavnih tegoba i kao blagi sedativ koji smiruje napetost i pomaže kod problema sa spavanjem. Utiče na ublažavanje grčeva, bolova u stomaku, bolnih menstruacija i kolika kod odojčadi. Eterično ulje kamilice ima protivupalna svojstva, a inhalacija kamilice može pomoći kod upale sinusa i astme. Lako raste na različitim vrstama zemljišta, a potrebna joj je umerena klima.

2. Matičnjak
Matičnjak deluje umirujuće i povoljno utiče na nervni sistem. Koristan je za probavne smetnje povezane sa anksioznošću i nervozom. Može se kombinovati sa drugim biljkama za lečenje gastritisa i blage depresije. Pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, stimuliše cirkulaciju i smanjuje napetost. Raste na rastresitom, suvom tlu i dovoljno je otporan da se može uzgajati gotovo svuda.

3. Majčina dušica
Majčina dušica (Thymus vulgaris) je poznata kao kulinarski začin, ali njeni aromatični listovi imaju i lekovita svojstva. Glavni aktivni sastojak, timol, ima snažno antiseptičko dejstvo koje pomaže u ublažavanju kašlja i upale grla, kao i u lečenju prehlade i gripa. Jača imunitet i ima antimikrobno dejstvo. Možete je koristiti kao ispiranje grla, čaj ili oblog za rane.

4. Žalfija
Žalfija (Salvia officinalis) je biljka koja se koristi u kuvanju, ali ima i lekovita svojstva. Njeni sivo-zeleni listovi lako se uzgajaju, a biljka ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Koristi se za lečenje upale grla i respiratornih infekcija. Studije pokazuju da može poboljšati raspoloženje i pamćenje, kao i regulisati telesnu temperaturu, što je korisno za ublažavanje groznice i noćnog znojenja.

5. Nana
Nana ili menta pomaže kod stomačnih tegoba poput nadimanja, mučnine i dijareje. Aktivni sastojak mentol hladi kožu i deluje kao lokalni analgetik. Čaj od listova mente može ublažiti simptome sindroma iritabilnog creva, nadimanje, bolove i nelagodnost. Može se uzgajati u tegli i najbolje uspeva na rastresitom, blago kiselom zemljištu. Nani odgovaraju sunčana mesta, ali raste i u polusenci i otporna je na hladnoću.

Ove biljke nisu samo ukrasni detalj koji treba vašoj kući, već mogu pružiti i prirodna rešenja za mnoge zdravstvene probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.