U trendu

Ovo nikada ne biste smeli da radite ako koristite električnu grijalicu

Ako koristite malu električnu grejalicu da biste zagrejali svoj dom u zimskim danima koji nisu previše hladni, obavezno pročitajte nalepnice upozorenja da biste saznali o potencijalnim opasnostima ili bezbednosnim savetima specifičnim za taj model. Ali evo nekoliko korisnih saveta koji će sprečiti potencijalnu opasnost kod kuće.

Nikada ne priključujte električnu grejalicu na produžni kabl, jer se može pregrejati i izazvati požar. Morate ga priključiti direktno u utičnicu na zidu i to tako da bude jedini priključeni potrošač. Udaljite ga najmanje tri metra od bilo čega lako zapaljivog – starih novina, odeće, stolnjaka… Električnu grejalicu uvek postavljajte na ravnu, čistu površinu, ali nikako na tepih ili komad nameštaja. Ako to možete priuštiti, kupite grejač sa sigurnosnim prekidačem koji se automatski isključuje ako se prevrne. Grejalicu je najbolje postaviti u manji prostor kao što je kupatilo ili u prostor gde se malo ljudi kreće, kao što je spavaća soba. Ako ga postavite u dnevnu sobu u kojoj se kreće mnogo ljudi, ovo može biti veoma opasno, posebno ako imate malu decu i kućne ljubimce, prenosi Jutarnji.

Uvek zapamtite jednu stvar – ako napuštate stan ili napuštate prostoriju u kojoj se nalazi grejač na duže vreme, obavezno ga isključite. Dokazano je da su grejalice koje su dugo bile bez nadzora jedan od glavnih uzroka požara u domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.