U trendu

Ovo nikako ne smete da perete u mašini: Može mnogo da vas košta, ali bukvalno

Prostirke iz kupatila ne bi smeli da se nađu u mašini za veš jer bi mogle da je oštetite tokom pranja.

„Problem je u tome što kupatilske prostirke upijaju toliko vode da na kraju teže mnogo više nego što mašina može da podnese, više od težine za koju je dizajnirana. Naime, moderne mašine imaju mnogo veću brzinu centrifuge od mašina iz prošlih vremena, do 1.200 obrtaja u minutu. Veće brzine centrifuge stvaraju velike količine sile ako se u bubnju nalaze teški predmeti, a ta povećana težina oštećuje mašinu“, objasnio je Skot Flint, stručni tehničar za popravki električnih uređaja s 30 godina iskustva u tom poslu.

Napomenuo je da postoje dva načina na koja pranje prostirke rezultira skupim kvarom na mašini – začepljenjem odvodne pumpe i odvodnog kanala i napuknućem zadnjem ležaja.

„Kupatilske prostirke često imaju gumenu podlogu koja se raspada tokom ciklusa pranja. Mali gumeni komadi tada blokiraju odvodnu pumpu tako što začepljuju njen motor i odvod. Ali, i prostirke bez gumene podloge mogu začepiti odvod ako se duga vlakna s prostirke odvoje tokom pranja“, objasnio je.

„Takođe, može doći do fizičkog loma kritičnog dela uređaja, zadnjeg ležaja koji podržava korpu za centrifugu, jer preuzima najveći deo pritiska od teških kupatilskih prostirki i velike centripetalne sile“, dodao je i savetovao proizvođačima mašina da upozore svoje kupce da ne peru kupatilske prostirke u mašinama za veš.

To što prostirku nije pametno oprati u mašini, ne znači da treba da bude prljava.

Perite je najmanje jednom sečeno, a postupak je vrlo jednostavan – napunite kadu toplom vodom, dodajte malo deterdženta i operite je na uz pomoć četke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)