U trendu

Ovo su 4 najgore sobne biljke ako patite od alergija

Proleće je uskoro tu, a to znači da za mnoge kreće razdoblje kijanja, kašljanja i suznih očiju zbog širenja polena u prirodi. Ali, ako osetite simptome alergije takođe postoji mogućnost da pretnja dolazi iz vašeg doma u obliku sobnih biljaka.

Prema kompaniji za lekove protiv alergija Flonase, četiri sobne biljke su poznate po tome što otežavaju disanje ako imate određene alergije na polen ili plesan, prenosi Večernji list.

Paprati

Paprati su popularne zbog svog bujnog zelenog lišća i malog održavanja, ali neki ljudi sa alergijama ili astmom mogu iskusiti pogoršanje simptoma u njihovom prisustvu.

„Paprat se obično bira kao kućna biljka jer je netoksična, što je čini dobrom opcijom za ljude sa decom i kućnim ljubimcima“, objašnjavaju stručnjaci Flonase, međutim, udisanje spora paprati može pogoršati alergije.

Paprati su takođe sklone rastu buđi u svom tlu, što takođe može izazvati alergije. Udisanje spora plesni može izazvati tipične simptome alergije kao što su kijanje i svrab.

Fikus benjamin

Fikus benjamin je relativno čest alergen u zatvorenom prostoru“, slažu se stručnjaci. Međutim, stručnjaci iz Flonase upozoravaju da fikus benjamin može izazvati i neprijatne simptome.

Mogu da izazovu alergijski rinitis i astmu, a biljke fikusa takođe mogu da oslobađaju sitne čestice lateksa, hemijskog jedinjenja sličnog njegovom soku, ali odvojenog od njega. Ove čestice mogu da iritiraju oči i kožu i mogu da izazovu kijanje.

Yucca

Studija iz 2014. godine u časopisu Allergi and Asthma Proceedings proučavala je brojne ukrasne biljke kako bi utvrdila koje su izazvale najuočljivije alergijske ili astmatične reakcije.

Uključili su 150 pacijenata sa astmom i/ili alergijskim rinitisom i 20 zdravih kontrolnih subjekata, a zatim su sproveli kožne testove kako bi odredili nivo osetljivosti svakog subjekta na različite vrste.

Otkrili su da je stopa pozitivnosti kožnih testova na ukrasne biljke bila posebno visoka kod pacijenata sa poznatom istorijom alergijskog rinitisa, osetljivosti na hranu i izloženosti kućnim biljkama.

Najviše reakcija izazvale su biljke juke, koje su zahvatile više od polovine ispitanika.

Iako je ova biljka atraktivna u zatvorenom prostoru, najbolje je da je izbegavate ako ste alergični.

Bršljan

Bršljan je još jedna sobna biljka koja može izazvati simptome ako ste osetljivi. Konkretno, možete doživeti kontaktni dermatitis ako dodirnete biljku, kažu stručnjaci.

Osetljivost na bršljan je češća nego što se pretpostavlja, kaže studija JAMA Dermatology. Ova česta ukrasna biljka može uzrokovati dermatitis, ne samo od lišća i stabljike, već i od korena. Važno je naglasiti da dermatitis klinički može nalikovati onom od otrovnog bršljana

Takođe je važno napomenuti da ne postoji botanička veza između engleskog bršljana i otrovnog bršljana, ali oba mogu izazvati alergijsku reakciju. Iako engleski bršljan nije tako opasan kao istoimeni otrovni bršljan, on ipak može izazvati blage alergije i iritacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar