U trendu

Ovo su električni vampiri u vašem domu: Smanjite račun za struju za 50% ovim jednostavnim trikom

U svakom domu ima poprilično skrivenih potrošača električne energije koji neumorno rade danonoćno, a da mi o tome ne razmišljamo. Na primer, televizor koji čeka da nastavite da gledate najnoviju sezonu omiljene serije, čak i kada je isključen, i dalje troši malo struje za svoje funkcije u režimu mirovanja. A vaš kompjuter? Čak i kada spava, sanja električnu energiju koju neopaženo troši.

Pa kako se nositi sa ovim tihim kradljivcima energije? Postoje zabavne i genijalne strategije za smanjenje potrošnje električne energije. Možete se igrati detektiva i tražiti žarišta u stanu pomoću infracrvenog termometra, koji će vam dati jasan signal gde struja „curi”. Ili koristite prastaru taktiku „isključi i pobedi“, gde jednostavno isključite sve što nije u upotrebi – posebno one podmukle punjače koji gutaju energiju koji se usuđuju da troše struju čak i kada su usamljeni bez svojih elektronskih partnera.

Ne zaboravite pametne utikače, koji su kao taktički komandanti vaše lične vojske protiv visokih računa. Pomoću aplikacije na pametnom telefonu možete da isključite svoj uređaj čak i kada ste na drugom kraju sveta. A zašto ne investirati u pametni termostat? Ovo malo čudo tehnologije automatski se prilagođava vašem životnom stilu, optimizuje grejanje i hlađenje i pomaže vam da uštedite na računu za struju, a da ne mrdnete prstom.

Dakle, ne dozvolite da vaši uređaji žive na vaš račun. Vreme je da preuzmete kontrolu i postanete gospodar svoje struje uz malo truda i nekoliko pametnih uređaja!

Otkrivanje skrivenih potrošača električne energije

Televizor: Moderni televizori, čak i kada su isključeni, i dalje koriste električnu energiju za funkcije pripravnosti kao što su brzo pokretanje i ažuriranje softvera u pozadini.

Računari i laptopovi: Ovi uređaji održavaju vezu sa Internetom i primaju ažuriranja, što dovodi do tzv pasivna potrošnja.

Punjači za mobilne uređaje: Kada su punjači uključeni, ali se ne pune, oni i dalje koriste struju.

Audio i video sistemi: Prijemnici i pojačala često drže aktivne određene funkcije, kao što su daljinski upravljači, koji omogućavaju brzo pokretanje sistema.

Kuhinjski aparati: Mikrotalasne pećnice i aparati za kafu često sadrže digitalne satove i druge funkcije koje troše energiju čak i kada se uređaji ne koriste.

Kako efikasno smanjiti potrošnju?

Isključite uređaje: Kada uređaji nisu u upotrebi, potpuno ih isključite iz električne mreže.

Koristite prekidače za isključivanje: Ovo omogućava da se više uređaja istovremeno isključi, što može smanjiti

njihovu pasivnu potrošnju.

Pametne utičnice: One vam omogućavaju da daljinski kontrolišete uređaje, što vam može pomoći da uštedite energiju.

Energetski efikasni uređaji: Prilikom kupovine novih uređaja birajte modele koji su poznati po nižoj potrošnji energije u stanju mirovanja.

Prekidači vremena: Podesite ih da isključuju uređaje kada vam nisu potrebni.

Odvojite vreme da pregledate svoje uređaje kod kuće. Mali koraci mogu doprineti velikoj uštedi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.