U trendu

Ovo su ključni koraci za negu biljaka u proleće: Posebno obratite pažnju na to kako ih zalivate

Da biste mogli da uživate u bujnom cveću, važno je da biljke što bolje pripremite

Kada su u pitanju cvetne bašte, savet je da početkom proleća ukrasne biljke ne zalivate previše. Ako se cvetnice nalaze u hladovini, po pravilu se zalivaju manje, dok one koje su na sunčanim pozicijama iziskuju više vode.

Slični saveti važe i za sobne biljke i balkonsko cveće. Vodite računa da saksija bude dobro vodopropusna, kako bi cveće bilo ravnomerno zaliveno, a zemljište ne previše natopljeno.

Sobne biljke dobro očistite od prašine, a onda ih istuširajte. Sa malim biljkama ovo je lako, dok one veće možete obilno isprskati vodom iz raspršivača.

Proleće jeste i period kada se biljke presađuju, a treba ih premestiti u saksije za broj ili dva veće. Za drenažu mogu poslužiti šljunak ili glinene kuglice. Drenažni sloj štiti biljku od propadanja u slučaju velike vlage, što je najčešći razlog sušenja sobnih biljaka.

Pošto biljku presadite u novu saksiju i u novu zemlju, nije potrebno da je prihranjujete u sledećih mesec-dva.

Sa dolaskom toplijih dana biljke treba premestiti sa prozora na južnoj ili istočnoj strani na prozore koji se nalaze na zapadnoj ili severnoj strani kako ne bi bile izložene prolećnom suncu koje zna biti dosta jako. Izuzetak su kaktusi i sukulenti kojima jako sunce ne smeta.

Sa bilja treba redovno uklanjati osušene listove i grančice, bilo da je reč o sobnom cveću ili onom koje krasi vaše dvorište.

Bez razlike, biljke ne vole fizički dodir, te ih nije poželjno stavljati na prometna mesta.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.