Ovo su najprljavija mesta u svakoj spavaćoj sobi

Naša spavaća soba je jedna od najintimnijih soba u našem domu – i soba u kojoj provodimo najviše vremena. Ovde spavamo, oblačimo se i mazimo sa svojom decom, kućnim ljubimcima ili osobom koju volimo. Naša spavaća soba je naše veoma privatno utočište, daleko od sveta, zar ne? Zapravo da, ali ni tu nismo potpuno sigurni jer su neka mesta u spavaćoj sobi pravi magneti za prljavštinu i prašinu. Ali koja su najprljavija mesta u spavaćoj sobi i šta možete da uradite povodom toga?

Dušek

Tužno ali istinito: mesto gde provodimo najviše vremena je i najprljavije u celoj prostoriji. U našem krevetu, odnosno u dušeku, skuplja se prašina, grinje i svakakve bakterije. Ali to nije toliko iznenađujuće ako razmislimo o tome jer se ovde prirodno skuplja znoj, mrtve ćelije kože i proizvodi za negu koji su bili na našoj koži. Toplina i vlažnost našeg tela stvaraju idealno okruženje za pojavu buđi i sl., a dok redovno peremo posteljinu, zanemarujemo dušek.

Da biste obezbedili malo više higijene, stručnjaci preporučuju da temeljno usisavate dušek jednom u dva do tri meseca – posebno ako ste alergični na kućnu prašinu ili perut kućnih ljubimaca. Takođe je vredno tretirati dušek jednom godišnje parnim čistačem. Navlaka za dušek koja se lako pere takođe je dobra investicija za čistiji dušek, prenosi Novi list.

Ispod kreveta

Iako je dušek daleko najprljavije mesto u spavaćoj sobi, prostor ispod našeg kreveta je takođe mesto na kojem ćete pronaći prašinu, kosu i izgubljene stvari. Prašina i slične sitne čestice se prirodno skupljaju na podu, a zatim se lako skupljaju na zaštićenim mestima – kao ispod kreveta. A pošto ne možemo dobro da vidimo ovo mesto, skloni smo da ga previdimo kada usisavamo ili čistimo.

Redovno usisavanje pomaže u borbi protiv prašine. U zavisnosti od situacije, izbor kreveta sa fiksnim fiokama ili zatvorenim stranama da blokira prašinu ili učini prostor što pristupačnijim kako bi se olakšalo usisavanje takođe može pomoći. Na primer, kutije za skladištenje na točkovima mogu pomoći.

Noćni ormarić

Postepeno se posmatra obrazac – što je bliže nama i našem krevetu, to je prljaviji. Stoga je treće mesto najprljavijih mesta noćni ormarić. Pored kablova, čaša, maramica, čaša, krema, knjiga i gumica za kosu, ovde se skupljaju svakakve mrvice, kapi i prašina. Pošto te stvari često dodirujemo, one dolaze u kontakt sa svim vrstama bakterija i klica, koje onda lako dolaze u kontakt sa nama i našim sluzokožama.

Barem jednom nedeljno prebrišite orman vlažnom krpom i idealno je da uklonite sve nepotrebne stvari kako bi se što manje nakupilo prašine. Ne škodi ni redovna dezinfekcija stvari poput čaša i kutija za maramice.

Kvake na vratima i prekidači za svetlo

Kao i sve što često dodirujemo, ove oblasti koje se često koriste se brže prljaju. Pošto se na našim rukama nakupljaju sve vrste klica i bakterija, često ih ostavljamo na mestima koja često dodirujemo. Pošto se prašina ili druga vidljiva prljavština ne skuplja lako na ovim mestima, pogotovo što ih često dodirujemo, često zaboravljamo da ih očistimo jer na prvi pogled nisu prljave. Ali na sreću, ovo područje je posebno lako očistiti: samo ga jednom nedeljno obrišite sa malo dezinfekcionog sredstva i to je to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.