U trendu

Ovo su najprljaviji predmeti u vašem domu: Ako ih dirate, obavezno operite ruke

Ne morate biti mizofob – osoba koja neprestano pere ruke u strahu od eventualne zaraze – da biste održavali dnevnu higijenu. Samo obratite pažnju na neke od često zanemarenih mesta u domu na kojima se nalazi hrpa bakterija. Ako ih dirate, obavezno operite ruke, a ne bi bilo loše da ih s vremena na vreme i – očistite!

Rukohvati, ručke ili kvake

Priznajte, kad ste se zadnji put tokom višesatnog čišćenja doma setili da prebrišete i rukohvate, ručke i kvake? To su mesta na kojima se skupljaju bakterije, zato ih slobodno s vremena na vreme dezinfikujte. A ako ste napolju i dirate rukohvate u tramvajima ili na pokretnim stepenicama, ne zaboravite da operete ruke prvom prilikom, prenosi Jutarnji.

Prekidači za svetlo (i zvono na vratima)

Nisu ručke i kvake jedine problematične točke. A šta je s prekidačima za svetlo ili zvonom na ulaznim vratima? I ta su mesta prepuna bakterija, a često ih dodirujemo i prenosimo bakterije dalje.

Daske za sečenje i kuhinjske sunđeri

Nadamo se da svaki put pre kuvanja perete ruke. Ali, preporučili bismo da ih perete i nakon. Jer, dok rukujete namirnicama prenosite klice dalje, pa čak i dok ih perete posuđe u sudoperi. Naime, na sunđeru za pranje sudova, ali i dasci za sečenje živi nekoliko stotina bakterija.

Ključevi

Kad ste zadnji put dezinfikovali ključeve? Diramo ih nekoliko puta na dan, padaju nam na pod, odlažemo ih na sto, komodu, automobil ili klupu, neki ih skrivaju ispod otirača ili saksije sa cvećem…

Dozatori ili pumpice za sapun

Sapunom peremo ruke, ali jesmo li ikada pomislili da treba oprati i sapun? Istraživači sa Univerziteta u Arizoni otkrili su da su dozatori sapuna koji se mogu ponovo puniti posebno puni bakterija. Kako je to moguće? Dok vi pritiskate pumpicu sve bakterije koje želite da isperete sa svojih ruku ostavljate na toj istoj pumpici!

Olovke

Znate li da prosečna kancelarijska olovka ima 10 puta više klica od prosečne kancelarijske WC daske? Ni ona koju imate kod kuće nije daleko od toga. Još ako je neko od ukućana (ili poslovnih saradnika) žvaće i grize, znate šta vam je činiti…

Novac

Okej, neko je možda navikao da plaća debitnim i kreditnim karticama, ali veliki broj ljudi i dalje često koristi gotovinu. Jedno testiranje u Njujorku pokazalo da je novčanice od jednog dolara iz banke sadrže stotine mikroorganizama, uključujući oralne i vaginalne bakterije kao i DNk kućnih ljubimaca i viruse! Ne treba dodatno naglašavati da novac sve vreme cirkuliše, zato – perite ruke odmah nakon diranja novčanica i kovanica.

Bilo kakve životinje

Koliko god voleli svoje ili tuđe kućne ljubimce i mazili se s njima, važno je nakon kontakta prati ruke. Činjenica je da mogu nositi razne bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar