U trendu

Ovo UNIŠTAVA vašu veš mašinu: Evo kako da produžite njen vek

Jaka centrifuga smanjuje životni vek vaše mašine?

Postoji i teorija da će ‘sušenje’ stvari na minimalnom broju obrtaja produžiti vek mašine

Kada se pere osetljiv veš u mašini za pranje rublja, većina domaćica izbegava da koristi program za najbržu centrifugu. Postoji i teorija da će ‘sušenje’ stvari na minimalnom broju obrtaja produžiti vek mašine.

Da li brzina centrifuge ima uticaj na to koliki će biti životni vek mašine za pranje veša? Na ovo pitanje odgovorio je Oleg Dranitski, direktor laboratorije za testiranje kućnih električnih uređaja „Testbet“.

Po njegovom mišljenju, to uopšte ne mora da bude slučaj, nešto drugo je bitnije.

„Ako pažljivo rukujete opremom, poštujete pravila ispisana u priručniku (ne punite je previše niti premalo), ona će trajati duže. Međutim, da bi veš duže zadržao miris omekšivača i lakše se ispeglao, to ćete postići ako koristite program centrifuge sa manjim brojem obrataja. Dovoljno je da ga sasvim malo ‘osušite’ u mašini“, kaže Dranitski.

„Moderne mašine mogu da imaju do 1.800 obrtaja u minuti, ali se ovi programi ekstremnih brzina retko koriste kako bi se smanjila vibracija mašine, buka koju pritom proizvodi i generalno njeno habanje.“

U uputstvu koji ćete dobiti uz mašinu ne piše da postoje ograničenja kad je reč o učestalosti upotrebe režima maksimalne centrifuge. Po mišljenju stručnjaka, ne postoji direktna veza između broja obrtaja bubnja i veka trajanja mašine za pranje veša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.