U trendu

Ovu biljku nikada ne sadite u dvorištu: Po starim verovanjima donosi nesreću

Postoje različita sujeverja u kulturama širom sveta o tome kako neke biljke označavaju sreću i radost, a druge sve donose bedu i nesreću. Na našim područjima još od davnih vremena za jednu biljku postoji snažno uverenje da donosi nesreću i težak period pa je zato bolje ne posaditi je u dvorištu.

Reč je o – orahu. Drvo oraha je često korišćeni simbol u različitim kulturama i religijskim tradicijama. Povezuje se s tamnim ili negativnim aspektima, što može da doprinese uverenju da donosi nesreću.

Veruje se da orah donosi nesreću i loše vesti vezane za život. Često je povezan s motivom smrti pa je iz toga razloga bolje ne posaditi ga u dvorištu što su ranije ljudi često radili – naime, drvo oraha donosi plodove i hladovinu za kojom svi tragamo tokom letnjih, sunčanih dana.

Naravno, verovanje da orah donosi nesreću verovatno je povezano s realnom opasnošću. Orasi su tvrdi i teški plodovi koji mogu pasti s visine s drveća i povredili osobu ili oštetiti imovinu. Možda su takvi incidenti u prošlosti doveli do uverenja da orah zaista donosi nesreću, prenosi Sensa.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.