U trendu

Za ovu predivnu biljku kažu da donosi sreću i novac, a ne zahteva skoro nikakvu brigu

Biljka kineski dolar (lat. Pilea peperomioides) sve je češći odabir u mnogim domovima jer svojim izgledom, nezahtevnošću i simbolikom – osvaja na prvu!

Poznata pod raznim zanimljivim nazivima poput kineska biljka novca, NLO biljka, biljka palačinka ili misionarska biljka, izdvojila se u jedan od hit odabira u vreme pandemije, kada je uređenje enterijera prirodnim dekoracijama postao prevladavajući trend.

Reč je o sobnoj biljci za čiji je rast potrebno podosta strpljenja, ali s vremenom će vas nagraditi raskošnim grmom od 30-ak centimetara. Njene duguljaste grane imaju elegantne završetke u obliku mnogobrojnih tamnozelenih okruglih listova koji podižu enterijer u trenu.

Osim što izgleda vrlo privlačno, popularnost joj garantuje kinesko verovanje da će svojem vlasniku doneti sreću i obilje novca.

Uz sve to, jednostavna je za održavanje pa će uspevati čak i onima koji se smatraju potpunim antitalentima za brigu o biljkama, prenosi Tportal.

Naime, usprkos delikatnom izgledu, vrlo je otporna. Nije sklona bolestima i nije privlačna štetočinama koje bi mogle da naruše njenu lepotu, a sve što joj je potrebno je zaklon od direktnog sunca.

Najbolje će uspevati postavljena na polusenovito mesto, a preživeće čak i uz konstantno zanemarivanje i nedostatak vode. Ipak, bilo bi je poželjno zalivati kada primetite da je zemlja suva, posebno u slučaju visokih temperatura. U svakom slučaju, ne preterujte s vodom jer bi joj veće količine mogle naštetiti i uništiti rast.

U toplijem delu godine možete je izneti na balkon (takođe na polusenovito mesto) pa u njenim simpatičnim listovima uživati i u spoljnom ambijentu, ali svakako je unesite u stan nakon prvog pada temperatura u jesen.

Prilikom izbora posude birajte one koje su propusne i imaju drenažne rupice, pri čemu su saksije od terakote najpoželjniji izbor jer obezbeđuju cirkulaciju vazduha i brzo sušenje zemlje.

Za kraj, kako bi vaš kineski dolar narastao u raskošnu biljku koja će vas oduševljavati svojim divnim listovima dug niz godina, redovno ga rotirajte u odnosu na Sunčevu svetlost i povremeno dodajte gnojivo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar