U trendu

Ovu namirnicu obavezno držite u frižideru, može biti opasno po zdravlje

Svi znamo da sveže meso, ribu i mlečne proizvode treba držati u frižideru, ali postoje sigurno i situacija da neku namirnicu možda čuvate na pogrešnom mestu.

Sledeći put kada raspakujete svoje namirnice iz prodavnice, trebalo bi da razmislite gde ćete ih čuvati ako želite dobra za vaše zdravlje.

Istraživači hrane u „Two Wombats“ otkrili su hranu koju treba držati u frižideru, prenosi klix.ba

1. Kečap

Mnogi ljudi pogrešno misle da kečap treba čuvati na polici ormarića, kao u prodavnici. Ali nakon otvaranja, stručnjaci kažu da kečap treba čuvati u frižideru.

Dok je neotvoren i zapečaćen, može se čuvati van frižidera, ali kada se otvori, najbolje ga je čuvati u frižideru kako bi se očuvao prirodni nivo kiselosti, ukusa, mirisa i boje.

2. Kukuruz na klipu

Ako pravite zalihe kukuruza na klipu za sledeći roštilj, najbolje je da ga držite u frižideru. Ako kukuruz stavite na klip odmah nakon što ga kupite, to će u velikoj meri usporiti pretvaranje njegovih šećera u skrob.

3. Maslac

Tehnički je u redu držati puter na kuhinjskom pultu. Međutim, ako želite da produžite svežinu i poboljšate ukus, najbolje je da ga držite u frižideru. Najbolji način da puter ostane maziv i svež je da ga izvadite dovoljno u vreme obroka i ostavite ga iz frižidera oko sat vremena pre upotrebe kako bi mogao da omekša kako treba.

4. Tortilje

Ako redovno kupujete tortilje, možda ste primetili da one vrlo brzo mogu da postanu buđave. Da biste rešili ovaj problem, stručnjaci predlažu da se tortilje čuvaju u frižideru.

5. Orašasti plodovi

Ako planirate da konzumirate orašaste plodove u roku od mesec dana od kupovine, možete ih držati u ostavi. Međutim, ako želite da duže ostanu sveži, najbolje je da ih držite u frižideru. Nezasićene masti u orasima su osetljive i mogu brzo oksidirati, utičući na njihov prirodni ukus.

6. Kvasac

Glavni je sastojak mnogih pekarskih proizvoda, ali kvasac je vrlo osetljiv na promene temperature. Može se čuvati neotvoreno na hladnom i suvom mestu, ali nakon otvaranja preporučuje se da se čuva u frižideru.

Niže temperature u frižideru pomažu da se očuva aktivnost kvasca i spreči njegovo odumiranje, osiguravajući da ostane prikladan za vaše potrebe za pečenjem. Nakon otvaranja pakovanja kvasca, bitno je da neiskorišćeni kvasac prebacite u hermetički zatvorenu posudu pre nego što ga ohladite. Ovo sprečava da vlaga inaktivira kvasac. Ako se pravilno skladišti, kvasac može zadržati svoju aktivnost oko četiri do šest meseci nakon otvaranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.