U trendu

Položaj kreveta osim na san utiče i na ljubavnu vezu: Evo kako treba da ga postavite

Položaj u kojem stoji krevet može u vama podstaći osećaj sigurnosti, ravnoteže i stabilnosti, ali i poboljšati seksualni život i bliskost u vezi. Prema feng šui teoriji, važno je posvetiti pažnju uređenju doma i samim tim pozicioniranju kreveta.

A kako smestiti svoj krevet prema feng šui pravilima i tako dobiti maksimalnu pozitivnu energiju, pojasnila je arhitektkinja i sertifikovana feng šui savetnica Endži Čo.

Zapovedni položaj

– U feng šuiju postoji nešto što se naziva „zapovedni položaj“, a to znači da ukoliko sedite u krevetu leđima naslonjeni na uzglavlje, treba da vidite vrata spavaće sobe dijagonalno, nikako ne tako da su nasuprot vama ili u istoj liniji – rekla je.

Napomenula je da se ljudi znaju osećati nesigurno kada iz kreveta ne vide vrata, podsvesno strahuju da bi neko mogao ući u sobu, a oni to ne bi videli. Ukoliko imate malu spavaću sobu i ne možete postaviti krevet tako da vidite vrata, postoje i druge mogućnosti.

– Ako ne možete postaviti svoj krevet na način koji vam pruža optimalni pogled na vrata, postavite ogledalo tako da u njemu vidite odraz vrata dok ste u krevetu – kaže Čo.

Uzglavlje treba da bude naslonjeno na zid jer to stvara osećaj sigurnosti, a sa desne i leve strane kreveta dobro je staviti noćne ormariće ili lampe. Ukoliko se krevet nalazi nasred sobe i nije smešten uz zid, to stvara osećaj plutanja nasred sobe, a time i nesigurnost u ljudima.

Krevet ne bi trebalo da bude ispod prozora

Krevet nikada ne bi trebalo staviti direktno ispod prozora, posebno ako se spavaća soba nalazi u prizemlju – i to stvara osećaj nesigurnosti.

Jednom kada smestite svoj krevet u skladu sa osnovnim feng šui pravilima, na raspolaganju imate manja podešavanja koja će poboljšati energiju u spavaćoj sobi. Kao prvo, pobrinite se da ispod vašeg kreveta bude što manje stvari i nereda, idealno bi bilo da nema ničega jer tako ništa ne blokira protok energije dok spavate.

Eventualno ispod kreveta držite mekane i prozračne stvari poput posteljine i jastuka, ali nikako oštre i tvrde stvari, kao što su knjige, koferi, cipele, kutije…

Što se tiče tkanine, Čo preporučuje organske, netoksične materijale za posteljinu. Idealne boje za spavaću sobu su one koje deluju umirujuće i isceliteljski poput plave i zelene boje, zemljanih tonova i blage žute boje. Čo je ljubiteljka bele boje zbog stvaranja osećaja svežine. Napominje da je crvena dobra za podsticanje strasti u spavaćoj sobi, ali je previše energična i sabotira kvalitetan san.

Položaj kreveta utiče na ljubavnu vezu

– Simetrija i postojanje otvorenog prostora s obe strane kreveta održava ravnotežu u vezi – objasnila je.

Takođe, ako želite da prizovete pozitivnu energiju u svoj ljubavni i seksualni život, iz spavaće sobe uklonite sve porodične fotografije i prizore duhovnih božanstava. Ta soba trebalo bi da odiše intimom i mirom.

Osim toga, važno je paziti da vazduh u sobi nije ustajao. Često proveravajte svoj dom, posebno ujutro nakon buđenja kako bi loša energija izašla, a pozitivna ušla u kuću, a time i u prostor u kojemu spavate i u kojem vodite ljubav, prenosi mindbodygreen.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.