U trendu

Predivnim mirisom oterajte dosadne insekte: Evo kako da posadite i uzgojite mentu

Ako želite da dodate malo svežine svojoj bašti i uživate u zdravom ukusu nane, onda je ovaj vodič za vas! Naučićete kako da posadite i uzgajate mentu prateći ove savete iskusnih baštovana.

Prednosti uzgoja nane

Nana je aromatična biljka koja ima mnogo upotreba u kuhinji. Veoma je lako uzgajati i nudi niz prednosti. Uzgajanje mente kod kuće omogućava novim ili iskusnim baštovanima da dodaju ovu čudesnu biljku u svoju baštu ili povrtnjak.

Pored toga, relativno je jednostavno uzgajati i održavati mentu. Njena lekovita svojstva su takođe veoma korisna za zdravlje, jer sadrži esencijalne vitamine i minerale.

Nana se takođe može koristiti za odbijanje neželjenih insekata kao što su muve, mravi i krpelji. Pored toga, pomaže poboljšanju zdravlja zemljišta, što omogućava drugim biljkama i cveću da napreduju.

Koraci do sadnje nane

Nana je biljka koja se veoma lako uzgaja i održava. Koraci za sadnju mente su relativno jednostavni.

Prvo morate sakupiti seme mente. Možete ga kupiti u prodavnicama prehrambenih proizvoda ili preko interneta. Kada dobijete seme, potrebno je da ih posejete u dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama.

Najbolje je saditi u proleće ili leto, kako bi menta dobila dovoljno svetlosti i toplote. Da biste osigurali dobru drenažu, možete pomešati šljunak ili pesak u zemlju pre sadnje semena.

Kada se seme poseje i zalije, moraćete da posmatrate razvoj sadnica i presadite ih u veće saksije kada dostignu odgovarajuću veličinu.

Održavajte mentu za optimalan rast

Ako želite da uzgajate mentu, morate je dobro održavati za najbolje rezultate. Važno je razumeti potrebe mente i zalivanje neophodno za podsticanje njenog rasta.

Bez adekvatnog zalivanja, biljka se može osušiti i umreti. S obzirom na to, previše vode može biti jednako štetno za biljku. Zbog toga je bolje znati pravu ravnotežu između suvoće i vlage. Evo nekoliko korisnih saveta za negu mente:

  • Uverite se da je zemlja i dalje vlažna, ali ne mokra.
  • Instalirajte automatski sistem prskalice kako biste pomogli da zemlja ostane vlažna.
  • Redovno proveravajte tlo da biste utvrdili da li ga treba zalivati.
  • Mesečno đubrite mentu organskim đubrivom.
  • Redovno obrezujte izbledele ili oštećene listove.

Prateći ova jednostavna uputstva, vaša menta bi trebalo da naraste do svoje pune veličine i da obezbedi sveže, mirisne listove. Tako možete ubrati lišće nekoliko puta godišnje i iskoristiti prednosti koje menta može da ponudi.

Kada je najbolje vreme za berbu mente?

Berba mente može početi čim biljka počne da cveta. Kada se cvetovi pojave, listovi su na vrhuncu u pogledu ukusa i mirisa. Sada je vreme da berete svoje lišće.

Listovi se mogu brati ručno ili makazama ili makazama. Nana se može brati tokom cele godine, ali je to najbolje uraditi kada su temperature niže jer je tada najaromatičnija.

Mentu treba ubrati pre nego što se cvetovi potpuno otvore, jer cvetovi imaju tendenciju da se osuše i ogorče lišće.

Najbolje je brati ujutru, kada je rosa još prisutna na listovima, jer im to daje svežiju teksturu i ukus. Kada se listovi uberu, mogu se oprati i osušiti za kasniju upotrebu ili odmah jesti.

Listovi se takođe mogu zamrznuti za dugotrajno skladištenje. U svakom slučaju, pazite da ne obrezujete mentu previše jer to može dovesti do manje proizvodnje i nižeg kvaliteta listova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.