U trendu

Prema verovanju Starih Slovena ovo sveto drvo štiti vaš dom i donosi sreću, uspeh i prosperitet

Prema verovanjima starih Slovena, izbor biljaka i drveta u dvorištu i okućnici nije bilo samo estetsko pitanje već ima i duboko ukorenjeno značenje povezano sa tradicijom – verovalo se da donose sreću, uspeh i prosperitet.

1. Hrast: Hrast se smatra jednim od najsvetijih drveća i simbolizuje dugovečnost, snagu i zaštitu. Njegova prostrana krošnja pruža obilje hladovine, a blizina vode doprinosi njegovom zdravom rastu. Osim toga, u nekim kulturama hrast je bio posvećen bogovima i smatran svetim drvetom koje donosi sreću i uspeh.

2. Lipa: Lipa se takođe smatra svetim drvetom, a njeni cvetovi imaju lekovita svojstva. Pored toga, lipa je poznata po privlačenju pčela i proizvodnji kvalitetnog meda. Tradicionalno se sadi u blizini stambenih prostora, ali ne iznad mesta za sedenje, zbog opadanja cvetova i plodova.

3. Glog: Glog je dugo bio povezan sa zaštitom i odbijanjem zlih duhova. Smatra se da ovo drvo ima moć da očisti prostor od negativne energije i donese blagostanje, sreću i uspeh u dom. Takođe se koristi u obredima i tradicijama vezanim za proslavu praznika poput Đurđevdana.

4. Dren: Dren je poznat po svojim lekovitim svojstvima i simbolizuje zdravlje i vitalnost. Njegovi plodovi se koriste u tradicionalnoj medicini, dok se cvetovi često koriste u verskim obredima kao simbol čistoće i obnavljanja.

5. Jabuka: Jabuka je simbol plodnosti, ljubavi i obilja. U mnogim kulturama se smatra voćem bogova i često se koristi u obredima vezanim za venčanja i plodnost. U srpskoj tradiciji, jabuka se poštuje posebno uoči Petrovdana i često se koristi kao dekoracija za dom na svadbama.

6. Šljiva: Šljiva je još jedno voće koje ima duboko ukorenjeno značenje u srpskoj kulturi. Požegača šljiva je poznata po svojoj sočnosti i kvalitetu, a njeni plodovi se koriste u pripremi tradicionalnih jela i pića. Ovo voće se često koristi i u verskim i obrednim ceremonijama kao simbol za obilje, sreću, uspeh i prosperiteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.