U trendu

Previše praška za veš uništava i odeću i veš mašinu: Stručnjaci otkrivaju koja je količina idealna

Neki preteruju, neki stavljaju premalo, a ovo je idealna količina

Da biste efikasno oprali odeću, najbolje je koristiti najviše dve (supene) kašike sredstva po pranju; a i to važi za pranje veće količine veša i punu veš mašinu zapremine pet i više kilograma.

Ako ste ikada vadili veš iz sušilice očekujući da ćete naći gomilu mekanih odevnih predmeta i shvatili da vam je sav veš krut i stvrdnut, verovatno u veš mašinu stavljate previše deterdženta za pranje rublja, kaže stručnjak iz Tide-a, Lijam Mekejb. Svaki će deterdžent, dodaje, prljavštinu i mrlje s odeće ukloniti čak i ako ga stavite manje nego što je preporučeno, a ako upotrebite previše, uništavate i odeću i veš mašinu.

„Naime tvrda odeća je rezultat ostataka deterdženta koji se nisu u potpunosti isprali, a prevelike količine deterdženta takođe stvaraju i višak pene koja može da spreči trljanje komada odeće jedan o drugi, što pomaže u oslobađanju zarobljene prljavštine“, navodi Tide na svojoj stranci. A iako možda čudno zvuči, dodavanjem deterdženta nakon određene tačke odeća postaje prljavija.

Koliko deterdženta za pranje veša treba koristiti?

Da biste efikasno oprali odeću, najbolje je koristiti najviše dve (supene) kašike po pranju; a i to važi za pranje veće količine i punu mašinu zapremine pet i više kilograma. „Za temeljno pranje prosečne količine veša od oko tri i po kilograma, dovoljna je i jedna kašika deterdženta“, objašnjava Mekejb, a neki stručnjaci tvrde i manje. Količina deterdženta koju bi trebalo da koristite zavisi i od marke koju koristite, a svaka flaša ili kutija praška na poleđini ima i uputstva.

Ipak, u njima proizvođači zbog sopstvene koristi znaju i da preteraju, pa često savetuju da se po pranju koristi više od dve kašike. „Neki proizvođači praška za pranje veša nas lažu na svojim etiketama“, upozorava Mekejb. „Zato uvek imajte da umu da oni prodaju proizvod i žele da ga kupite što više.“

Ako koristite deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji je napravljen od formula sa visokim koncentracijama još više treba da pazite na količinu deterdženta jer su takva sredstva, bilo da su tečna, u kapsuli ili u prašku, najmanje dvostruko koncentrisanija od tradicionalnih. Inače, novije i visokoefikasne mašine za pranje koriste i manje vode od nekih tradicionalnih mašina za veš, tako da će još manje vode biti potrebno da se ispere sredstvo sa veša.

Najbolji je tečni deterdžent

Kakav je deterdžent najbolje koristiti? Iako se može činiti da je svejedno kakvo sredstvo za pranje veša koristimo, Mekejb i mnogi drugi stručnjaci preporučuju da se držite tečnog deterdženta, budući da je prethodno otopljen. „Kapsule su praktične, ali s njima ne možemo baš sami da odredimo količinu pa se mnogi, za ‘veću’ efikasnost, odlučuju na dve umesto jedne, premda i jedna može biti previše“, objasnio je, a „deterdžent u prahu nije najsrećnije rešenje jer se ponekad ne otopi i može da ostavi grudvice“, piše Danas.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.