U trendu

Pripazite na jedan od najvećih potrošača struje u domaćinstvu: Podesite ga ako želite da uštedite novac

Dok cene energenata intenzivno rastu, mnogi traže načine kako barem malo manje da troše, ali neretko iz neznanja trošimo i više nego što bi trebalo i račune za struju povećavamo samo zbog nepažnje; najviše s uređajima koje stalno držimo uključene u struju, čak i kad ih ne koristimo.

Takvi se uređaji, prenosi Večernji list, zovu još i energetski vampiri, jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gasa, mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 posto potrošene električne energije u domaćinstvu!

Za većinu je uređaja najočiglednije rešenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete ”ukrotiti” električni bojler, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu.

Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini je bojlera temperatura unapred nameštena, ali da biste uštedeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85 °C) uzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grejač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe.

Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grejača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će se voda sa svakim uključivanjem iznova morati zagrejati. Zato se električni bojler isključuje samo kad duže vreme neće biti potrebna topla voda.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)