U trendu

Prolećno čišćenje doma postaje lakše nego ikad: Otkrijte trikove koje koriste profesionalci

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se lakše izborite sa prolećnim čišćenjem vašeg doma.

Kako da očistim veš-mašinu

Veš-mašina može se jako dobro očistiti belim sirćetom. Za mašinu sa prednjim punjenjem, jednostavno dodajte šoljicu sirćeta u rezervoar za pranje i uključite vrući ciklus kako biste očistili cevi i bubanj.

Za gornje utovarivače, dodajte jednu šoljicu sirćeta i dve šoljice vode, zatim ulijte rastvor direktno u bubanj pre odabira vrućeg ciklusa.

Kako da očistim rernu

Većina novijih rerni ima opciju samočišćenja koja koristi ekstremnu toplotu za spaljivanje hrane i masti u pepeo.

Pre upotrebe ove postavke morate ukloniti sve folije, rešetke ili sudje jer bi se u protivnom iskrivili ili oštetili na visokim temperaturama. Očistite rešetke u sudoperi deterdžentom za posuđe i vrućom vodom, pazeći da ih potpuno isperete pre sušenja.

Nakon što je funkcija samočišćenja dovršena, pustite rernu da se potpuno ohladi pre upotrebe četke da pometete sav preostali pepeo.

Ako vaša rerna nema takvu funkciju ili biste želeli temeljnije čišćenje, zagrejte je na oko 120 stepeni. Dok se greje, veliku posudu za pečenje napunite vodom i narežite limun na trećinu. Iscedite sok u vodu i stavite kriške u posudu. Zdelu s vodom od limuna stavite na rešetku u sredini rerne i ostavite 30 minuta. Kombinacija limuna i vode bez napora uklanja prljavštinu i masti.

Za kraj, umočite sunđer u višak vode s limunom i obrišite unutrašnjost rerne.

Kako očistiti prozore

Pranje prozora verovatno je najklasičnija aktivnost prolećnog čišćenja. Ali kako možete osigurati da prozori budu očišćeni bez tragova? Započnite s uklanjanjem najveće prljavštine i čišćenjem okvira.

Tek tada lagano i pažljivo čistite staklo mekom krpom koja ništa ne ogrebe. Ono što je vrlo važno da se izbegne razmazivanje pre nego što se prozori osuše. Pored toga, svoje prozore možete ispolirati krpom od mikrovlakana.

Kako očistiti tapacirani namještaj

Tapacirani nameštaj takođe mnogima izaziva glavobolju kada je u pitanju čišćenje.

Tapacirani nameštaj može se zapravo vrlo lako očistiti: samo koristite krpu i toplu vodu i nežno obrišite namještaj. Metoda nanošenja mješavine sode bikarbone i vode također je dobra za uklanjanje tvrdokornih mrlja.

Međutim, ova metoda možda nije prikladna za sve tkanine, stoga je preporučljivo napraviti mali test na ne baš vidljivom području kako biste bili sigurni da soda bikarbona neće oštetiti vaš nameštaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.