U trendu

Psiholozi objasnili zašto nije dobro da koristite BELU posteljinu u spavaćoj sobi

Bela posteljina je verovatno najzastupljenija u svakoj kući, međutim, izgleda da ova boja nije dobar izbor za spavaću sobu. Naime, boja je važna za stvaranje savršenog okruženja za spavanje. Poznato je da će boja zidova uticati na to kako spavate, a manje ljudi zna da je boja posteljine podjednako važna za dobar noćni odmor

Zašto nikada ne treba da koristite belu posteljinu? Dok mnoga istraživanja sugerišu da su neutralne boje najbolje za vaš dom, stručnjak za spavanje Doroti Čejmbers tvrdi da suprotno važi kada je reč o posteljini.

“Kada govorimo o posetljini, najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbegavajte belu i svetlo plavu boju,” kaže ona. Smatra se da ove boje utiču na novo melatonina, hormona koji se luči tokom noći. Ove boje mogu da utiču i na ciklus spavanja i buđenja.

“Pre nego što preuredite spavaću sobu, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati na zidu, već i kako će uticati vas,” dodaje Doroti.

Sličan stav ima i neuropsiholog Aleksander Burgmester.

“Iako su tkanina i kvalitet posteljine važni, za dobar san je veoma važna i boja. Najbolje je koristiti posteljinu tamnije boje kako biste se bolje naspavali ,” kaže Burgmester.

On preporučuje korišćenje jednog od najpopularnijih trendova i tvrdi da su siva i tamnozelena posteljina odlične alternative za poboljšanje navika spavanja. Burgmester napominje da izrazito svetle nijanse posteljine često ometaju san jer mogu da izazovu naprezanje očiju dok se opuštate, pa je bolje da izaberete neutralne boje koje neće uticati na vaše spavanje na negativan način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.