Rashladite dom bez paljenja klime na maksimum: Ovi trikovi uštedeće vam gomilu novca

Uz temperature koje dostižu skoro 40 podeok Celzijusove skale, svi traže rešenje da bar malo rashlade svoj dom. Ali dobro znamo da paljenje klime ili ventilatora i njihove neprekidan rad troši dosta električne energije, a to znači i veće račune. Uz to, klima uređaj može da nam naškodi i druge načine, pa je zato važno znati kako se rashladiti na prirodne načine.

Ekspertkinja za energetiku Ejmi Barker iz 100Green otkrila je pet trikova za održavanje hladnoće u vašem domu tokom leta. Uz pomoć njenih saveta za uštedu energije i novca, vaš dom će se ohladiti bez povećanja računa za struju, piše The Sun.

Navučene zavese i spuštene roletne

Korisna tehnika, iako nekima može izgledati očigledno, je držati zavese ili roletne zatvorene.

„Jedan od najlakših načina da rashladite svoj dom tokom toplijeg vremena je da držite roletne ili zavese zatvorene, posebno ako je prozor na južnom ili zapadnom zidu“, rekla je Ejmi.

„One će delovati kao barikada i pomoći u održavanju niske temperature, ali ako želite da ih otvorite kako biste pustili malo svetla, pokušajte da to izbegnete tokom najtoplijih delova dana. Otvarajte ih samo uveče da biste uživali u zalasku sunca“, dodala je ekspertkinja.

Barker je objasnila da, iako se ne morate zauvek skrivati u mraku, tokom dana postoje idealna vremena za otvaranje prozora.

„Dobro opšte pravilo je da se prozori otvaraju samo ujutru ili uveče i tokom cele noći. To obično znači izbegavanje otvaranja između 11 i 15 časova, što je najtopliji deo dana“, objasnila je ona.

„Još jedan dobar savet je da otvorite prozore na suprotnim krajevima vašeg doma kako biste stvorili promaju. Vazduh koji se kreće je hladniji od mirnog vazduha, tako da ćete stvoriti malo povetarca i omogućiti da vazduh bolje cirkuliše. Možete ići korak dalje tako što ćete ispred otvorenog prozora okačiti vlažnu čaršavu koja će hladiti vazduh pri ulasku u vaš dom“, otkrila je ekspertkinja.

Izbegavajte korišćenje vrućih uređaja

Tokom toplih dana, generalno je dobra ideja da izbegavate korišćenje vrućih uređaja.

„Kuhinjski uređaji poput pećnica ili mašina za sušenje veša će uzrokovati da se vaša kuhinja zagreje, i to brzo. Dakle, umesto da sušite odeću na staromodan način“, rekla je Barker.

Rashladite svoj dom biljkama

„Takođe, televizori, set-top boksovi, DVD-ovi, punjači za mobilne telefone, konzole za igre, stereo uređaji i računari troše male količine električne energije kada su u stanju mirovanja, ali mogu da generišu mnogo toplote. Iako je energija koja se koristi kada je u stanju mirovanja mala, ukupna potrošnja energije se zbraja“, istakla je ekspertkinja.

Njen jednostavan trik može vam pomoći da uštedite stotine evra godišnje. Barker je objasnila da čak i odgovarajući kućni dekor, kao što su posteljina i kućne biljke, može pomoći.

„Trebalo bi da izbegavate sintetičku posteljinu i da se odlučite za pamuk ili lan. Oni su poznati kao materijali koji mogu da dišu, tako da je manja verovatnoća da će vam vreli vazduh zarobiti ispod jorgana i manje je verovatno da ćete dobiti onaj ‘vlažan’ osećaj kao kod sintetičkih materijala“, rekla je ona.

„Kada se naši domovi previše zagreju, biljke prolaze kroz proces koji se zove transpiracija, koji im pomaže da se ohlade. To takođe znači da kada se naši domovi previše zagreju, biljke će dozvoliti da ovaj višak vlage ispari kroz njihovo lišće, i u tom procesu, toplota će se ukloniti iz vazduha, što takođe pomaže da se naši domovi ohlade“, otkrila je ekspertkinja na kraju, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.