U trendu

Recite zbogom odvratnim mrljama u WC šolji: Potrebna su vam samo dva sastojka koja imate u kuhinji

Sigurni smo da vam se bar jednom dogodilo da posle mukotrpnog ribanja WC šolje primetite naslage kamenca i promenjenu boju keramike. Evo gde grešite. Ako ne čistite redovno wc šolju, prljavština i kamenac se gomilaju, a neretko se nalaze na nekim teško dostupnim mestima ili ih tvrda voda iznova stvara. Zbog toga je bitno redovno čistiti toalet, i to najboljim mogućim sredstvom.

Stručnjaci iz kompanije Harvey Water Softeners “ tvrde da postoji „zlatno pravilo“ za čišćenje WC šolje.

„Zlatno pravilo je korišćenje nealkalnih proizvoda. Većina mrlja na WC šolji se pojavi u područjima koja imaju kontakt s tvrdom vodom pa je važno znati da izbeljivač ne deluje i mora se koristiti proizvod s kiselinom, poput sredstva za uklanjanje kamenca“, objasnili su.

Postoji zlatno pravilo kod čišćenja

Izbeljivač kamencu menja boju odnosno on se stapa s bojom WC šolje. Tvrda voda ima viši nivo kalcijuma i magnezijuma što dovodi do naslaga kamenca. Tvrdu vodi možete prepoznati po tome što, kada operete ruke s njom, ćete imati osećaj da vam je na dlanovima „lepljivi film“ i imate potrebu još više da ih ispirate.

Kako bi bili sigurni da kamenca nema, Kris je preporučio korišćenje alkoholnog sirćeta kako bi se napravilo domaće i prirodno sredstvo za čišćenje koje je delotvorno.

Soda bikarbona i alkoholno sirće

„Sipajte u WC šolju i oko nje pola šoljice sode bikarbone i ostavite da stoji najmanje 15 minuta, a zatim preko toga sipajte alkoholno sirće. Kiselina će se „aktivirati“ i počeće da peni, što može razbiti i najtvrdokornije naslage kamenca. Desetak minuta kasnije oribajte dobro grubom stranom sunđera“, kaže oni. Bitno je i pustiti vodu nekoliko puta kako bi se dobro ispralo.

„Ako je ostalo još tragova, probajte naseckati limun i ostavite da deluje, ukloniće i neprijatne mirise“, zaključili su

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.