U trendu

Rešite se napasnika: Najbolja zamka za smrdibube (video)

Boravak smrdibuba u zatvorenom prostoru može biti veoma neprijatan, ali i za to postoji rešenje…

Najezda smrdibuba u naše krajeve javila se pre svega zahvaljujući toploj klimi. Leta su sve duža, zime sve kraće i slabije i one na ovim područjima nalaze idealne uslove za svoj život. U toku leta njih najviše ima u prirodi, slobodne su, dok sa prvim hladnijim noćima i jutrima, one kreću u potragu za toplijim mestima. Tada se približavaju toplim domovima, zatvorenim prostorima i na sve moguće načine pokušavaju da se uvuku u kuću i tu ugnezde.

Kada ih primetite nemojte ih ubijati već sačekajte da se zaustave na nekom mestu, pokupite papirnom maramicom i izbacite ih napolje. Takođe, savetuje se da ih nikako ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

Postoji i jedan DIY način na koji možete sprečiti smrdibube da vam uđu u dom:

Potrebno vam je:

  • Flaša od 2 litra
  • 1 žilet
  • LED lampa
  • Crna izolir traka
  • Krep traka
  • 1 uski, dugački predmet, poput olovke

Flašu presecite sledeći gornju liniju papira s nazivom pića, na dno stavite upaljenu lampu i poklopite naopako odsečenim gornjim delom flaše. Pre toga oblepite dno crnom trakom. Uzduž zalepite nekoliko mat traka koje će služiti kao merdevine smrdibubama da se lakše popnu do svoje zamke. Kada upadnu u flašu, one neće da znaju kako da se kroz uzan otvor popnu nazad i da izađu.

Zašto insekte privlači jako svetlo

Poznato je da se moljci i drugi insekti okupljaju oko izvora svetlosti, naročito u letnjim mesecima. Često ova stvorenja koja su zaglavljena u sjaju svetlosti bivaju plen predatora, ili umiru od toplote.

Domaće sredstvo protiv smrdibuba

Potrebno vam je:

  • Beli luk (4 kašičice)
  • Voda (dve šolje)
  • Flaša sa sprej zatvaračem

Smrdibube ne podnose miris belog luka, a postoji nekoliko načina na koje ovu namirnicu možete iskoristiti protiv vaših malih, braon neprijatelja.

Jedan je da iseckate luk i ostavite ga na mestima za koje sumnjate da omogućavaju smrdibubama da uđu u vaš dom. Drugi je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke.

Takođe možete koristiti ovaj sprej i za odeću, ali u tom slučaju pazite da ne odbijete i ljude od sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.