U trendu

Sačuvajte koru od krompira, pomoću nje možete učiniti čudesne stvari po stanu

U nastavku teksta vam predstavljamo jedan genijalan trik za čišćenje uz pomoć kore od krompira.

Da li ste znali da je ljuska krompira odlična kod uklanjanja mrlja od rđe?

Korisna stvar koju treba da uradite sa ljuskama krompira, ako ih nećete pojesti, je da napravite pastu za čišćenje koja uništava rđu.

Krompir sadrži oksalnu kiselinu, koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To je naučno objašnjenje kako je kora krompira prilično efikasna u uklanjanju rđe.

Tako možete iskoristiti ljuske od krompira za pravljenje rastvora bogatog oksalnom kiselinom za čišćenje zarđalih problematičnih mesta. Da biste to uradili, potopite kore u vodu.

Koristite samo toliko vode da pokrijete kore; ovo će omogućiti da oksalna kiselina bude što koncentrovanija. Ostavite kore da se natapaju neko vreme, recimo, dok se vaše ukusno jelo od krompira ne ispeče u rerni. Zatim izvadite ljuske iz vode. Pomešajte malo vode od krompira sa sodom bikarbonom da dobijete pastu.

Pastu možete upotrebiti kako biste očistili rđu sa makaza, noževa ili čak baštenskog alata. Nanesite pastu na zarđalo područje, sačekajte 20 do 30 minuta, a zatim očistite, operite i isperite. Poput magije, vaši zarđali alati ponovo će izgledati kao novi, piše 24sedam..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.