U trendu

Sad je top trenutak za sejanje omiljenih letnjih cvetova: Neven, dalije, mak, begonije…

Jednogodišnje cveće karakteriše lepota cveća, raznovrsnost boja, a ponekad čak i prijatan miris. Cvetanje im je dugo i bogato, ali u senci ne postižu puno cvetanje ili lepotu. U toku jedne vegetacije prolaze sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, formiranja semena do propadanja u jesen.

Osim iz semena, biljke se najčešće uzgajaju iz reznica. Reznice se uzimaju sa prezimljenih matičnih biljaka od februara do aprila. Ukorenjuju se u lejama ili saksijama u supstratu i prekrivaju folijom radi bržeg i boljeg ukorenjivanja.

Begonije se najčešće sade u grupama, same ili zajedno sa drugim vrstama, a vole sunce ili polusenku. Oni će tolerisati duži period vlage ili suše, ali njihova zemlja ne bi trebalo da bude previše suva.

Lepa kata ili letnja zvezda iz porodice Asteraceae je jednogodišnja biljka koja se zbog rasta može koristiti kao rezano cveće. Cvetaju od kasnog proleća do jeseni. Voli sunčana područja, ali ne podnosi ekstremne uslove, najbolje kada je umereno vlažno. Plavi ageratum je lep na širokim površinama kreveta. Pogodan je za ivice cvetnih leja. Cvetaju od proleća do jeseni u humusnom zemljištu, ni previše suvo ni preteško, ali na sunčanom položaju.

Lobelija iz porodice Campanulaceae je pogodna za bordure i kao pokrivač zemlje i za sadnju na balkonima u visećim saksijama, a može se kombinovati sa mnogim kontrastnim bojama. U periodu cvetanja prekriveni su mnogim sitnim, plavim cvetovima, a u vrelim letnjim mesecima dolazi do prekida cvetanja. Odgovara im humusno zemljište i sunčano i polusenovito mesto. U peskovitim zemljištima treset će biti u opasnosti od isušivanja i zaslanjivanja.

Neven se seje u saksije već početkom februara, a cveta do jeseni. U zavisnosti od sorte, sadi se na velikim površinama ili na bordurama. Vole sunčana staništa, ne previše peskovita, ali ni previše vlažna. Takođe ima lekovita svojstva. Za rezano cveće sadi se u aprilu na cvetnim lejama ili u rasadniku. Od cvetnih jednogodišnjih biljaka često se sade celozija, kosmos, dalija, diantus, iberis, cinija, gazanija. Uz mnoge vrste letnjeg cveća, berba semena je vrlo jednostavna. Za ovo su pogodni kalendula, mak, iberis, cinija, lepa kata, suncokret.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar