U trendu

Sada je pravo vreme za orezivanje ruža: Cvećar otkrio kako da pripremite kraljicu bašte za zimu

Evo šta treba da uradite da bi ruže odrasle zdravo i napredovale

Ruže su od davnina privlačile ljude svojim lepim i mirisnim cvetovima. Pripadaju istoimenoj porodici, a danas se na tržištu mogu pronaći one koje se razlikuju po visini rasta, obliku, boji i mirisu cvetova.

Ruže prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti više od deset stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.

Za biljke kao što su ruže, kako bi odrasle zdravo i napredovale, potrebno je izvršiti orezivanje, tako da biljka može da se grana.

– Ruže pred zimu morate da orežete, ali je veoma bitno da to pravilno uradite – kaže za Telegraf cvećarka Aleksandra Milanović.

Prema njenim rečima, orezivanje pred zimu je najbolje uraditi kada je dan vedar, odnosno kada nema kiše i vetra.

– Izaberite hladan dan za orezivanje, nemojte čekati da se temperature smanje ili pak povećaju, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast – objašnjava cvećarka i dodaje da za orezavanje ruža prvo treba pripremiti sav neophodan alat:

– Potrebne su male i velike oštre makaze i dobre rukavice kako ne biste povredili ruke, a onda možete da započnete orezivanje.

Kako kaže, treba imati na umu da orezivanje za biljku predstavlja stres. Zato je potrebno obratiti pažnju kakvo je vreme i u kakvom je stanju grm.

– Način orezivanja zavisi od tipa ruže. Na primer ruže čajevke orezujemo za dve trećine i ostavljamo tri do četiri mlade i kvalitetne grane koje će tokom cele godine obilno cvetati – kaže cvećarka Aleksandra Milanović.

Ona naglašava da pre svega treba ukloniti osušene grančice sve do zdravog dela grane.

– Kada prerežete granu, središnji deo biljke mora da bude zdrav. Ako primetite da je središnji deo smeđ, granu bi trebalo rezati sve dok se stignete da zdravog dela – zaključuje cvećarka i dodaje da je najvažnije odrezati velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar