U trendu

Oporavlja ruže posle obilnih kiša: Samo 1 sitnica je dovoljna da cvetaju lepše nego ikad!

Period obilnih kiša doneo je velike probleme baštovanima, a naročito pate vlasnici ruža. Njihove ljubimice teško podnose obilnu vlagu, a podložnije su i napadu gljivica i raznih štetočina, pa im je potrebna zaštita.

Da bi se što pre oporavile, savetuje se da ih redovno prskate fungicidom, a cvetanje se popravlja pomoću jačeg prihranjivanja.

Nije neophodno da kupujete skupa sredstva za đubrenje, već se potrudite da sakupljate vredne sastojke koji su vam već na raspolaganju.

U tu svrhu iskoristite kore banana kojih uvek ima, naročito u sezoni torti i sladoleda od ovog voća. Kora je puna kalijuma koji je pravo blago za svo cveće, a naročito za ruže.

Uz njega, u kori banana ima i fosfora, kalcijuma, magnezijuma i sumpora, koji su svi redom blagotvorni sastojci za biljke. Nije vam neophodna neka naročita priprema.

Naseckajte kore banana, a zemlju oko banana malo raskopajte. Vratite zemlju i, po potrebi, dodajte malo malča. Čim kora počne da truli, ruže će početi da dobijaju potrebne nutritivne sastojke.

Ovaj savet se može primeniti i u nezi klematisa, kao i za hortenzije. Baštovani prave i tečno đubrivo tako što u posudu dodate kore banana i nalijete vodu. Sačekajte desetak dana, pa vodom u kojoj su odstojale kore zalijte ruže. Možete dodavati vodu i kore sve dok ne primetite da su one potpuno promenile boju. Tada ih možete zakopati bilo gde u bašti ili sipati u komposter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar