U trendu

Sam svoj vodoinstalater

Ako mislite da biste mogli da obavite neke osnovne vodoinstalaterske radove u kući, evo prilike da uštedite nešto novca iz kućnog budžeta i da izbegnete gubljenje vremena na pronalaženje i angažovanje majstora.
Kao i kod svakog posla, i kod ovog je neophodno pripremiti se i dobro isplanirati dalje akcije.
Pod pretpostavkom da ste se na ovakav korak odlučili jer ste već locirali neki kvar u vodovodnom sistemu u svojoj kući, kao i da imate nešto od osnovnog alata za ovaj posao (francuski ključ, švedska klešta, razne vilaste ključeve – od broja 10 pa naviše, odvijače i razna kombinovana klešta), prelazimo na pripremu u nekoliko lakih koraka.
Za početak bi bilo veoma dobro da se upoznate sa planom kompletne vodovodne i kanalizacione mreže u svojoj kući ili stanu, pronađete sve slavine i ostale ventile (najčešće ugrađene u zid), kao i kanalizacione odvode – to će vam dati sasvim dovoljno informacija o mreži.
Sledeći korak bio bi pronalaženje glavnog ventila. To je prvi ventil u mreži. Njegovim zatvaranjem prekida se dovod vode u celoj kući ili stanu. Kada se interveniše bilo gde u kući, najbolje je zaustaviti vodu na njemu da ne bi dolazilo do incidenata kasnije u toku rada, premda često postoje i ventili ispred slavina pa se sistem može zatvoriti i parcijalno.
Pripremite potreban materijal i alat za popravke u zavisnosti od samog kvara; višak alata ne može da škodi, ali može da vam smeta ako radite u skučenom prostoru.
Posle zatvaranja glavnog ventila najbolje bi bilo ispustiti ostatak vode iz sistema na prvoj slavini iza njega (naročito ako glavni ventil ne može da se u potpunosti zatvori), a može i parcijalno ako postoje zaštitni ventili pre svake slavine. Tako se makar delimično ocedi sistem i olakša posao; potpuno isušivanje bilo bi moguće kada bi iznad glavnog ventila postojala slavina za zimsko ispuštanje vode iz sistema, ali bi to dovelo do nekih drugih problema pa se takav ipak pristup izbegava. Ukoliko imate bojler, neophodno je da ga isključite kad zatvarate glavni ventil ili bilo koji ventil koji je u mreži pre njega.
Najčešći kvarovi koje biste sami mogli da popravite su: zamena gumica na slavinama koje cure, zamena vodokotlića za ispiranje WC šolje, zamena slavine ili dodavanje još jedne, čišćenje zagušenih delova kanalizacione mreže, priključivanje veš-mašine na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Postoje i razni drugi zahvati, ali bi oni zahtevali i nešto zidarskih i drugih veština.
Kada ste ispravno identifikovali kvar, dobro se upoznali s kućnom instalacijom i pripremili potreban materijal i alat, možete početi s radom.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar