U trendu

Samo ćete ih uništiti: 7 stvari koje nikada ne treba čistiti deterdžentom za pranje sudova

Deterdžent za pranje sudova ponekad se čini kao svemoćno sredstvo za čišćenje. Njegova sposobnost uklanjanja tvrdokorne masti i prljavštine je neprocenjiva. Ali da li ste ikada pomislili da može naneti štetu ako se koristi na neprikladnim mestima?

Zbog toga je važno znati granice njegove upotrebe i biti svestan gde se ne sme koristiti.

Otkrićemo vam skrivene zamke i opasnosti iza pogrešne upotrebe deterdženta za suđe.

1. Mašina za pranje sudova

Iako može izgledati zgodno, ne preporučuje se dodavanje tečnog deterdženta za ručno pranje sudova u mašinu za pranje sudova. Deterdžent za sudove stvara mnogo pene, koja može da poplavi mašinu za pranje sudova i da izazove curenje vode i penu po podu.

Umesto toga, koristite specijalne tablete ili prašak dizajnirane za mašine za pranje sudova koji su formulisani da efikasno čiste posuđe bez prekomerne pene.

2. Mašina za pranje veša

Korišćenje deterdženta za suđe u mašini za pranje veša je još jedan uobičajeni pogrešan korak. Deterdžent za sudove stvara previše pene, što može oštetiti mašinu za pranje veša i dovesti do toga da se mašina zaustavi ili počne da curi.

Pored toga, previše pene može prouzrokovati loše ispiranje odeće, ostavljajući deterdžent na tkanini. Uvek koristite deterdžent posebno dizajniran za mašine za pranje da biste izbegli ove probleme.

3. Automobil

Deterdžent za suđe je previše agresivan za čišćenje automobila. Iako može ukloniti prljavštinu i masnoću, može ukloniti i zaštitne voskove i premaze koji štite boju vašeg automobila.

Kao rezultat toga, boja automobila je više izložena štetnom uticaju sunca, kiše i drugih vremenskih faktora. Koristite poseban auto šampon dizajniran za čišćenje bez oštećenja zaštitnih slojeva.

4. Prozori i ogledala

Ne preporučuje se čišćenje prozora i ogledala deterdžentom za suđe jer može ostaviti filmove i mrlje. Deterdženti za suđe nisu dizajnirani za čišćenje stakla, jer mogu ostaviti ostatke koji otežavaju potpuno ispiranje i poliranje.

Za čišćenje staklenih površina koristite namensko sredstvo za čišćenje stakla koje obezbeđuje sjajnu i besprekornu površinu.

5. Podovi i površine od prirodnog kamena

Prirodni kamen, kao što su granit, mermer i škriljac, osetljiv je na kiseline i jaka sredstva za čišćenje. Deterdžent za sudove može oštetiti zaštitne premaze i uzrokovati da površina kamena postane dosadna ili promenjena boja.

Za čišćenje prirodnog kamena koristite blaga sredstva za čišćenje dizajnirana za ovu vrstu površine kako biste održali njen sjaj i zaštitu.

6. Drveni podovi i nameštaj

Deterdžent za suđe može oštetiti drvene površine uklanjanjem zaštitnih slojeva ulja i lakova koji štite drvo. To može dovesti do sušenja, pucanja i izbledenja drveta.

Koristite sredstva za čišćenje specijalno dizajnirana za drvo, koja će sačuvati njegov prirodan izgled i zaštititi ga od oštećenja.

7. Elektronski uređaji

Čišćenje elektronskih uređaja deterdžentom za suđe je opasno. Voda i jaka sredstva za čišćenje mogu oštetiti osetljive komponente i izazvati kratke spojeve. Umesto toga, koristite suve krpe ili specijalna sredstva za čišćenje elektronike da biste bezbedno uklonili prašinu i prljavštinu.

Deterdžent za suđe je svestrano sredstvo za čišćenje, ali ga treba koristiti samo za pranje posuđa. Njegova upotreba na drugim površinama i predmetima može dovesti do oštećenja ili smanjenja funkcionalnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.