U trendu

Samo ovako i nikako drugačije treba da sipate omekšivač ako želite da vam veš danima lepo miriše

Ako veš ne miriše nakon pranja, pravite uobičajenu grešku

Oprali ste veš, a umesto mirišljave odeće, dočekuje vas iznenađenje – veš ne samo da ne miriše lepo, već ima i neprijatan miris koji ne možete da definišete.

U čemu je problem?

Odeća će duže zadržati svoj oblik i boju i istrošiti se sporije ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća imate dobru mašinu za pranje veša i deterdžent.

Samo stvari kao što su posteljina ili peškiri treba da prati na 90 ° C za dezinfekciju. Sve ostalo može prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača

Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, a previše omekšivača čini da se odeća teže ispire. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite da koristite mernu posudu.

Ako su vaše stvari jako prljave, koristite način pranja ili pokrenite 2 ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odeću

Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje.

Međutim, tokom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastina ili spandeksa.

Prekomerno pranje teksasa

Proizvođači teksasa imaju radikalno mišljenje o ovoj tački: oni savetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže.

Ako niste spremni da poštuje ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od 2 do 6 meseci, zavisno od toga koliko često nose farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tela.

Loše održavanje mašine za veš

Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u mašina za pranje veša tokom vremena, pre ili kasnije će doći na vašu odeću, što će dovesti do loših mirisa i belih mrlja. Da biste to sprečili, sledite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

  • Ispraznite mašinu u što kraćem roku nakon svakog pranja.
  • Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.
  • Redovno sušite pregradu za deterdžent.
  • Jednom mesečno, upalite mašinu ”na prazno” s deterdžentom i sirćetom za dezinfekciju, prenosi Novi.ba.

Pogrešno sušenje

Nepravilno sušenje utiče na vašu odeću nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete greške:

Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suvu i osetljivu tkaninu.
Nemojte na žicu za sušenje kačiti pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.
Pre kačenja veš protresite kako biste sprečili gužvanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.