U trendu

Šargarepe će rađati kao nikad pre: Uradite samo ovo i dupliraćete rod!

Od nje pravite sok, jedete je skuvanu, pečenu ili samo onako svežu jer šargarepa je puna zdravlja…

Važno je znati ukoliko želite sami da je uzgojite da šargarepa uspeva u rastresitoj zemlji fine ujednačene teksture, bez kamenčića.

Uzgajajte je na laganom i peskovitom tlu, a pre nego što je posadite, prekopajte zemlju.

Sadnja

Izbegnite poteškoću sadnjom kratkih ili srednje dugih sorti u visokim gredicama. Zadnjom stranom grabulja usitnite tlo i oblikujte dugačke brazde duboke oko 10 cm i široke 30-40 cm. U brazde posete seme šargarepe, po mogućnosti pilirano jer su semenke vrlo sitne. Dobra je i ugradnja prokapnih cevi za efikasno zalivanje jer se gredice s brazdama vrlo brzo suše.

Protiv korova

Šargarepama treba dosta vremena da proklijaju, pa korovi mogu vrlo brzo da zauzmu gredicu. Zbog toga šargarepe prati glas „neuredne“ povrtne kulture. Teško je iščupati korove a da ne iščupate korenje šargarepe. Rešenje za taj problem je „lažno sejanje“. Pripremite tlo kao da ćete u njega posejati seme šargarepe, ali nemojte to uraditi. Pričekajte da padne kiša i da se pojave korovi. Čim se zemlja osuši, grabljama iščupajte mladi korov. Nekoliko dana kasnije, kad se zemlja osuši, ponovite isti postupak i nakon toga i zaista“posejte“ seme šargarepe.

Pred klijanje

Semenke šargarepe zalijte toplom vodom i ostavite ih da se namaču preko noći. Imate li posudu za klijanje mungo pasulja, upotrebite je za predklijanje semenki šargarepe na 48 sati i zatim ih odmah posejte. Nemojte ih pustiti da se osuše.

Sitno seme

Kad je reč o šargarepama, čije je sitno seme teško je u brazdu zasejati ravnomerno. Idealni razmak među semenkama je 5 cm, ali morate posejati više da nadoknadite one koje neće proklijati. Za retku setvu paketić sa semenkama držite visoko iznad brazde široke oko 8 cm. Polako se krećite niz brazdu i lupkajte paketić prstima kako bi iz njega ispadalo seme. Setvu ne obavljajte tokom vetrovitog vremena jer će se seme razleteti po celom vrtu. Da ne preterate s količinom, potrebnu količinu semena (4 kilograma na 10 kvadratnih metara) pomešajte sa suvom mlevenom kafom. Po tlu je jednostavnije razbacati tu krupniju i jasno vidljivu mešavinu nego sitno seme, a kafa navodno kulturu štiti od šargarepine muve i drugih štetočina.

Miris koji odbija

Nanošenje materija snažnog mirisa, poput čađi ili morske trave u prahu na zemlju odbija šargarepinu muvu.

Šargarepina muva

Šargarepina muva, čije larve nanose veliku štetu šargarepama bušeći im korenje, svoju biljku domaćina pronalazi leteći iznad površine tla. Šargarepe zaštitite tako da oko useva podignete barijeru od fine mreže ili agrotekstilom pričvršćenim za okvir oko dva ili tri reda. Okvir bi trebalo da bude viši od biljaka, a najbolje ga je učvrstiti štapovima. Zaražene biljke odmah uklonite i uništite.

Šargarepina muve polažu jajašca pred kraj maja, pa biljke sejte od sredine juna do početka jula da izbegnete zarazu.

Precizno uklonite korov

Uklanjanje korova iz reda šargarepa izuzetno je osetljiv zadatak. Najbolje je pleviti iglom za pletenje.

Proredite je

Pričekajte dok mladice ne dobiju dva ili tri prava lista (osim kotiledona) i tek ih onda proredite. Ostavite jednu biljku na svakih 5 cm. Uštedite vreme i energiju tako da dok proređujete šargarepu ujedno plevite korov. Zečeve možete oterati tako da u zemlju pored svake šargarepe utaknete šibice glavicom prema dole.

Berba

Pre čupanja gurnite šargarepu lagano u tlo jer ćete tako povećati rupu, slomiti male korenčiće koji pričvršćuju glavni koren za tlo i lakše iščupati biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.