Evo kako se pravilno čuva šargarepa da bi bila sveža i hrskava mnogo duže

Šargarepa je svestrano povrće, korisna za mnogo toga, od grickanja do kuvanja. Međutim, njihovo nepravilno čuvanje može dovesti do kvarenja, gubitka ukusa ili promene teksture. Evo šta možete da preduzmete kako bi šargarepa zadržala svežinu, hrskavost i hranjive vrednosti.

Najbolji način za čuvanje sveže šargarepe je u frižideru gde može stajati i dve do tri nedelje. Želite li da potraje duže, razmislite o skladištenju u vodi ili zamrzavanju nakon blanširanja. Pripazite na znakove kvarenja poput sluzavosti ili neprijatnog mirisa.

Kako čuvati šargarepu?

Najbolji način za čuvanje šargarepe je u fioci za povrće u frižideru. Stavite ih u rupičastu plastičnu kesicu ili ih zamotajte u vlažni papirnati ubrus, a zatim ih stavite u plastičnu kesu.

Ovako će šargarepa ostati sveža dve do tri nedelje.

Traju li šargarepe duže u frižideru ili na sobnoj temperaturi?

Šargarepa traje znatno duže ako se čuva u frižideru u poređenju s čuvanjem na sobnoj temperaturi.

U drugom slučaju šargarepa će ostati sveža samo nekoliko dana pre nego što postane meka i počne da gubi hrskavost.

Znakovi kvarenja

Korisno je znati kada vam se šargarepa pokvarila kako biste izbegli moguće zdravstvene probleme.

Znakovi kvarenja uključuju sluzavu teksturu, neprijatan miris i vidljivu plesan. Ako šargarepe pokazuju bilo koji od ovih znakova, najbolje ih je baciti.

Kako čuvati šargarepu izvan frižidera?

Čuvanje u kutiji s vlažnim peskom

Ako iz nekog razloga nemate ili ne možete držati šargarepu u frižideru, možete je čuvati na hladnom, tamnom i dobro prozračenom mestu. Prema jednoj starinskoj metodi, šargarepa se može čuvati u kutiju s vlažnim peskom. To oponaša prirodne uslove pod zemljom u kojima šargarepa raste, pa bi to trebalo da je održa svežom duže vreme.

Čuvanje u vodi

Čuvanje šargarepe u vodi odličan je način ako želite da zadržite hrskavost. Stavite šargarepu u posudu i potopite je u vodu. Vodu menjajte svakih četiri do pet dana kako bi ostala sveža.

Ovako ćete produžiti život šargarepi na nekoliko nedelja iako je ključno držati posudu u frižideru.

Čuvanje oljuštene šargarepe

Oljuštene šargarepe brzo se suše pa ih je najbolje čuvati u posudi s poklopcem ili u plastičnoj vrećici koja se može zatvoriti. Možete ih i potopiti u vodu kako bi ostali sveži. Posudu svakako čuvajte u frižideru gde oljuštena šargarepa može stajati i do nedelju dana.

Kako čuvati šargarepu u zamrzivaču?

Ako šargarepu želite da sačuvate još duže, zamrzavanje je izvrsna opcija. Prvo operite i oljuštite šargarepu. Zatim ih blanširajte u ključaloj vodi dva do tri minuta pre nego što ih prebacite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.

Ocedite i osušite šargarepu, a zatim je stavite u hermetički zatvorene vrećice za zamrzavanje. Smrznuta šargarepa može trajati do 12 meseci.

Kako čuvati narezanu šargarepu u frižideru?

Isečena šargarepa, kao i oljuštena, može se brzo osušiti. Za čuvanje isečene šargarepe stavite je u posudu i potopite u vodu. Posudu zatvorite poklopcem i čuvajte u frižideru. Ova metoda će zadržati isečenu šargarepu svežom do nedelju dana.

Kako vratiti hrskavost šargarepi?

Ako su šargarepe izgubile hrskavost, a nisu se pokvarile, možete im vratiti svežinu tako da odsečete vrhove i potopite ih u ledenu vodu na 30 minuta do sat vremena.

Ovako se može vratiti nešto izvorne hrskavosti i produžiti upotrebljivost za još nekoliko dana, piše Cookist, a prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.