U trendu

Sastojak iz kuhinje od kojeg vaše ruže cvetaju nikad bujnije

Ruže su kraljice bašte koje nemaju konkurenciju – oduševljavaju i svojim mirisom i raskošnim bojama i izgledom, a svaki savet koji će im omogućiti da još lepše cvetaju je dobrodošao.

Grm prelepih ruža će pristajati svakoj bašti, a jedna svakodnevna namirnica, odnosno deo koji inače bacamo, mogao bi da podstakne vaše ruže da još bolje i lepše cvetaju.

Reč je o kori mnogima omiljenog voća – banane. Već znamo da je voda u kojoj je natopljena kora banane dobra za orhideje, ali otpad ovog voća može uveliko poboljšati rast i cvetanje drugog cveća, uključujući i ruže, piše Zadovojna.hr.

Naime, banane su bogate kalijumom koji jača otpornost ruža i daje svetlije listove, a ujedno sprečava pojavu smeđih listova i uvele grane. Tu su i kalcijum, gvožđe, bakar i mangan, a oni će učiniti da ruže još lepše cvetaju.

Kako koristiti koru od banane za ruže?

Postavljanje kore banane na tlo blizu korena biljke ruže je najlakši način da povećate nivo kalijuma, a važno je da iseckate koru jer smanjuje vreme potrebno da se kora razgradi, omogućavajući kalijumu da dođe do vašeg biljke ranije.

Nakon što stavite komade kore oko korena ruža, dobro ih zalijte, što će podstaći da se kora razbije u zemlju i još brže proizvede rezultate. Ovaj trik će pomoći i mini ružama.

Ako sadite potpuno novi grm ruže u saksiju ili cvetnu gredicu, peporučuje se da se iseckana kora stavi u zemlju pre sadnje biljke, posadi biljku i pomeša ostatak kore sa kompostom i zemljom oko nove biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.