U trendu

Sastojak koji sigurno imate kod kuće uklanja ogrebotine i mrlje s tanjira

Tanjiri su među najčešće korišćenim predmetima u kuhinji. Mogu biti različitih boja, ali mnogi biraju najjednostavniju, belu, koja može da se koristi tokom cele godine, bez obzira na priliku. Međutim, tanjiri su podložni površinskim oštećenjima, pa se na njima vremenom pojavljuju crne linije i trajne mrlje koje su uglavnom nastale od viljuški, noževa i kašika, a na belim tanjirima su mnogo vidljivije.

Društvenim mrežama se šire razni tutorijali i saveti koji podrazumevaju upotrebu hemijskih sredstava, ali postoji nekoliko „lekova“ koje već imate kod kuće za uklanjanje površinskih ogrebotina i mrlja. Jedna od najefikasnijih je pasta za zube. Proizvod koji se inače koristi za pranje i izbeljivanje zuba pokazao se kao od velike pomoći kod posuđa. Dovoljno je imati pri ruci vlažnu, meku krpu, na koju se pasta za zube istiskuje i nanosi direktno na željenu površinu, uz trljanje mrlje ne nestanu, prenosi Jutarnji.

Pomaže i vodonik peroksid: jednostavno stavite nekoliko kapi na upijajući pamuk i nežno utrljajte mrlje. Međutim, budite oprezni: kako ne biste pokvarili posuđe, preporučuje se upotreba vodonik-peroksida u malim količinama.

Može se koristiti i pasta napravljena mešanjem vode i sode bikarbone: jednostavno dodajte malo vode u posudu ili teglu, pa postepeno dodajte sodu bikarbonu, dok ne dobijete pastu koja je blago abrazivna. Proporcije za pastu su 1 kašika vode i 2 kašike sode bikarbone. Dobijenu pastu nanesite na površinu tanjura, pa je dobro istrljajte vlažnom krpom kružnim pokretima. Kada mrlje konačno nestanu, posuđe se može prati.

Treba znati da ovi „kućni lekovi“ neće pomoći u uklanjanju dubokih ogrebotina i velikih oštećenja na površinama tanjrira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.