U trendu

Saznajte u čemu grešite: 8 razloga zbog kojih lišće sobnih biljaka postaje žuto

Sobno cveće može da pokaže stres zbog prevelike količine vode, virusa, štetočina ili drugih problema, a žuti listovi na biljkama deluju frustrirajuće.

Ponekad je uzrok očigledan, što znači da možete odmah da ga rešite.

Postoje i drugi momenti kada je problem više misterija. U tim slučajevima, moraćete da pokušate da menjati jednu po jednu stvar dok ne primetite poboljšanja na biljci., piše Citymagazine. Kada primetite potpuno žuti list, trebalo bi da ga uklonite sa biljke koristeći sterilni alat za rezanje. Uklanjanje lista omogućiće biljci da usmeri hranljive materije na zdrave listove.

Žuti list je izgubio hlorofil (pigment) i ne može ponovo da postane zelen čak i nakon što ispravite problem.

Ne brinite, ako biljka povrati svoje zdravlje, moguće je da će se tokom sledeće sezone rasta pojaviti novi listovi.

Gajenje biljaka uvek zahteva strpljenje. Potrudite se da eliminišete ove uobičajene uzroke žutih listova, a zatim sačekajte da vidite šta će se desiti.

Ovo je osam mogućih razloga zbog kojih lišće na sobnim biljkama postaje žuto.

Stres zbog vlažnosti

Previše zalivanje ili nedovoljno zalivanje su najčešći krivci za žute listove na biljkama. Zato proverite na koliko treba da zalivate vaše biljke. Proverite zemlju u saksiji. Da li je suva? Da li je natopljena?

Ako biljke ne dobijaju dovoljno vode, odbacuju listove kako bi sprečile transpiraciju (u osnovi, način znojenja biljke) da sačuvaju vodu. Međutim, pre nego što otpadnu, listovi će obično postati žuti, ponekad na vrhovima, a ponekad sa smešnim tačkama. Ako je zemlja suva i to se događa, zalijte je.

Previše vode može biti jednako štetno za listove. Kada se zemlja ne drenira dobro, prevelika količina vode ostavlja zemlju natopljenu, a korenje doslovno može da se utopi. Bez kiseonika, korenje počinje da umire.

Normalno starenje

Kako mnoge biljke stare, donji listovi će postati žuti i opadati. Ovo je jednostavno normalan deo njihovog rasta.

Hladnoća

Ako je vaša biljka blizu klima uređaja leti ili prozora koji propušta zimi, premestite je na mirnije mesto. Pratite da li se žuti listovi dalje šire.

Nedostatak svetlosti

Biljke koje primaju premalo svetla počeće da žute na donjim listovima pre nego što otpadnu.

Biljka koja žuti zbog nedostatka svetlosti obično će žuteti sa strane koja je okrenuta od izvora svetlosti. Listovi blizu prozora, na primer, dobijaju svetlost i blokiraju suprotnu stranu. Odličan način da se ovo ispravi je da saksiju malo okrenete jednom nedeljno, tako da sve strane imaju pristup prirodnoj svetlosti.

Ako je to slučaj, premestite biljku na sunčanije mesto i posmatrajte kako se ponaša.

Nedostatak hranljivih materija

Listovi biljaka mogu takođe da postanu žuti ako biljka ne dobija sve potrebne hranljive materije. Uzrok za ovo može da bude i voda koja je prepuna kalcijuma , i zato je dobro da za zalivanje ne koristite vodu direktno sa česme.

Ako je to problem, vrhovi biljke mogu prvi da požute.

Ako glavne vene listova potamne, a list počne da žuti između to je takođe znak da cveću fale hranljive materije.

Hranljive materije koje biljka zahteva variraju od vrste do vrste, a neke su izbirljivije od drugih. Važno je da pravilno dijagnostikujete problem da je ne biste uništili.

Virusna Infekcija

Ako vaša biljka ima virusnu infekciju, to može da izgleda kao mrlje, širenje žutih fleka po listovima širom biljke. Ovo može da bude praćeno deformisanim listovima i stablima, kao i promenjenom bojom cvetova.

Virusne infekcije kod biljaka možda neće moći biti izlečene i mogu da zaraze sve podložne biljke u blizini. Čim primetite bolesnu biljku, izolujte je od ostalih. Proverite susedne biljke kako biste osigurali da se širenje ograniči. Bolesnu biljku pomerite od ostalog cveća.

Štetočine

Ako imate suv vazduh u zatvorenom prostoru, vaše biljke mogu patiti od štetočina. Štetočine biljaka, poput lisnih vaši i paukova, grinja, mogu sisati sokove iz vašeg lišća i činiti ih žutim ostavljajući mrlje. Proverite donju stranu listova i da li postoje fine mreže, što može ukazivati na prisustvo štetočina. Eliminišite lisne vaši i paukove i grinje insekticidnim sapunom. Takođe možete povećati nivo vlage oko vaših biljaka uz pomoć ovlaživača ili napuniti plitku tepsiju ili posudu sa šljunkom i vodom i postaviti biljke na nju radi dodatne vlage.

Presađivanje

Presađivanje biljke koja je trebala novi dom može je izložiti stresu i rezultirati žutim listovima. Ovo je normalan način na koji biljka pokazuje da pokušava da se smesti u svoje novo okruženje. Ovo se takođe može dogoditi ako presadite savršeno zdravu biljku koju ste doneli iz rasadnika. Najbolja stvar koju možete učiniti u ovom slučaju je da svojoj biljci date vreme da joj se korenje smesti i pronađe izvor hranljivih materija u novom zemljištu. Tokom ovog perioda, nemojte đubriti svoju biljku. Ako ste doneli novu biljku kući, sačekajte oko nedelju dana da je presadite kako biste joj dali vremena da se prilagodi vašem domu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar