Sigurno i vi koristite previše praška u mašini: Evo koliko se zaista dodaje za blistavo čist veš

Možda ste mnogo puta otvorili svoju mašinu za pranje veša, očekujući da će oprani veš u njoj biti mekan i mirišljav, samo da biste se zatekli da posežete za gomilom grube tkanine koja je veoma kruta i neprijatna za nošenje. Ako jeste, velike su šanse da koristite previše deterdženta za veš.

Velike količine praška su zapravo kontraproduktivne – prljavštinu i mrlje, ali će na kraju stvoriti novi problem: ostaci deterdženta koji nisu dobro isprani uzrokovaće da odeća bude gruba na dodir i izgrebana kada se nosi.

Štaviše, previše deterdženta će dovesti do stvaranja prebogate pene u mašini za pranje veša, usled čega će se komadi veša „lepiti“ jedan za drugi, pa neće biti dobro oprani.

Koliko deterdženta zapravo treba da koristite?

Dve kašike su dovoljne za profesionalnu veš mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu veš mašinu koja drži oko 8 kilograma, piše Virecutter, a prenosi 24sata.

Ako perete ručno, potrebno vam je još manje. Istina, količina potrebnog deterdženta može da varira od marke do marke, ali čak i kada na deklaraciji na poleđini flaše piše da se stavi više, imajte na umu da ovo uputstvo pišu proizvođači, čiji je cilj da ga potroše i kupujte više, upozorava Virecutter.

Stvari mogu biti još gore ako koristite deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji je visoko koncentrovana formula sa malo pene koja se može koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ovi deterdženti su obično duplo veći od ‘običnih’, pa vam je potrebno duplo više, posebno ako se ima u vidu da nove visokoefikasne veš mašine troše manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Dakle, uobičajene količine deterdženta se zapravo ne mogu rastvoriti.

Kako ukloniti previše deterdženta iz veša?

Da biste svojoj odeći vratili puni sjaj, potrebno je da uklonite višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool preporučuje natapanje veša u mešavinu sirćeta i vode. U dubokoj sudoperi ili kadi pomešajte 1 šolju sirćeta u 1 litar vode i potopite odeću. Istrljajte vidljive naslage deterdženta, potopite oko sat vremena, a zatim stavite u mašinu na ciklus pranja.

Još jedan metod postao je poznat ovih dana na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu tople vode, ½ šolje boraksa, ½ šolje sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, dobro ga natopite i ostavite četiri sata. Zatim iscedite i stavite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš veoma mekim, ali će sigurno sprečiti da se višak deterdženta ili omekšivača nakupi u vlaknima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.