Sjajan trik koji je oduševio sve: Kada vidite ovo, shvatićete da niste znali kako se beru borovnice (VIDEO)

Berba borovnica je težak i mukotrpan posao pa ne čudi što berači naplaćuju dnevnice između 4.000 i 5.000 dinara. U zavisnosti od sorte, berba počinje početkom jula i traje između 6 i 8 nedelja.

Kako je sama biljka žbunasta nije jednostavno doći do plodova. Prilikom berbe važno je da se skinu peteljke što dodatno otežava berbu.

Međutim, na internetu se pojavio snimak koji je postao hit gde se vidi mnogo brži i lakši način za berbu ovog voća. Mnogi su bili iznenađeni jer nisu imali pojma da borovnice mogu da se beru na ovaj način.

Češalj za borovnice

Branje borovnica se vrši isključivo ručno, ali postoji pomoćna alatka koja umnogome olakšava posao. U pitanju je češalj za berbu borovnica. To je zapravo lopatica koja se završava dugačkim zupcima koji podsećaju na češalj. Na ovaj način moguće je odjednom obrati plodove sa jedne grane gotovo bez ikakvih oštećenja borovnice.

Berba borovnica počinje početkom jula. Plodovi se beru u ranim jutarnjim satima čim spadne rosa i traje dok ne upeče sunce i udari vrućina. Nakon ubiranja plodova, bobice borovnice čuvaju se u hladnjačama 3 – 4 nedelje na temperaturi od 0 °C – 2 °C u kojima je vlažnost između 85 – 90 %. Borovnica se pakuje u male plitke posudice. Kako ovo voće ne podnosi dobro transport najčešće se zamrzavaju i tako čuvaju u hladnim komorama do trenutka prerade ili prodaje u  zamrznutom stanju.

Različiti komentari

Ovaj video snimak izazvao je različite komentare i većina ljudi priznaje da nisu ovako zamišljali berbu borovnica.

“E da mi je neko rekao da se ovako beru borovnice ne bih mu verovao. Zabolela su me leđa samo od gledanja ovog snimka”,  našalila se jedna žena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.