U trendu

Sobna biljka koja uništava sve toksine u vašem domu: Prirodni je pročišćivač vazduha, trajaće godinama uz minimalnu negu

Prirodni pročišćivač vazduha

Sanseverija, poznata i kao „svekrvin jezik“ ili „zmijina biljka,“ popularna je sobna biljka zbog svoje izdržljivosti i minimalnih zahteva za održavanjem.
Evo nekoliko saveta kako uzgajati sanseveriju i zašto je korisno imati je u kući.

Sanseverija može da raste u različitim uslovima svetlosti, od slabog do jakog direktnog svetla.

Najviše joj odgovara svetla prostorija s indirektnim svetlom. Sanseverija ne voli previše vode, pa je zato idealno da je zalivate tek kada se gornji sloj zemlje osuši. U zimskom periodu smanjite zalivanje jer biljka tada miruje.

Pazite da ne ostavljate vodu u tanjiriću ispod saksije kako biste sprečili truljenje korena.
Koristite dobro drenirano tlo. Mešavina za kaktuse je odličan izbor jer omogućava brzo oticanje viška vode. Sanseveriji odgovara sobna temperatura između 18-27°C, ne bi trebalo da je držite na temperaturi ispod 10°C.

Ova biljka dobro podnosi suv vazduh, pa je idealna za unutrašnje prostore.

Prihranite je jednom mesečno tokom proleća i leta s blagim tekućim gnojivom za sobne biljke. Zimi joj nije potrebno prihranjivanje.

Zašto imati sanseveriju u kući

Prirodni pročišćivač vazduha:

Sanseverija je poznata po svojoj sposobnosti pročišćavanja vazduha. Uklanja toksine poput formaldehida, benzena i trihloretilena iz vazduha, što poboljšava kvalitet vazduha u vašem domu.

Jednostavna za održavanje

Idealna je za početnike i one koji nemaju puno vremena za brigu o biljkama. Sanseverija zahteva minimalno zalivanje i može da preživi u različitim uslovima svetlosti.

Estetika

Njeni uspravni, mačooliki listovi dodaju vertikalni interes svakom prostoru. Sanseverija dolazi u različitim varijantama boja i uzoraka, što je čini atraktivnim dodatkom unutrašnjem dizajnu.

Dugovečnost

Sanseverija je vrlo dugovečna biljka. Može da traje godinama uz minimalnu negu.

Otpornost na štetočine

Retko ima problem sa štetočinama, što je čini još lakšom za održavanje.

Sanseverija je svestrana i otporna biljka koja ne samo da ulepšava vaš dom, već i poboljšava kvalitet vazduha, što doprinosi zdravijem životnom okruženju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.