Soda bikarbona čisti sve, ali za jednu stvar je ne smete koristiti: Može izazvati ozbiljna oštećenja

Soda bikarbona je uobičajeni sastojak u domaćinstvu koji se koristi za čišćenje kuhinja, kupatila i drugih delova vašeg doma. Međutim, ne bi trebalo da je upotrebljavate za čišćenje ogledala.

Deo popularnosti sode bikarbone pri pripremi prirodnih sredstava za čišćenje vezan je za abrazivne kvalitete koje poseduje, a koje vam mogu pomoći da čistite predmete bez ribanja. Takođe, njene mogućnosti izbeljivanja čine je efikasnim sredstvom za uklanjanje mrlja na mnogim površinama.

Hemijski sastav sode bikarbone čini ovaj uobičajeni sastojak prikladnim za neke tvrde površine, ali ne za sve. Ogledala su među onima koje ne bi trebalo čistiti sodom. Istina je da uprkos svojoj delotvornosti, sigurnosti i neočekivanoj upotrebi sode bikarbone u vašem domu na određenim površinama, ovaj proizvod se ne sme koristiti na ogledalima, prozorima i drugim staklenim površinama. Ako pokušate očistiti ogledalo sodom bikarbonom, možda ćete ostati s raznim vrstama trajnih oštećenja.

Obično, prilikom čišćenja, soda bikarbona se može posuti po mrljama vodom ili belim sirćetom, ili se ponekad priprema kao pasta za čišćenje. Kada se koristi na staklenim površinama kao što su ogledala, soda bikarbona trljanjem može uzrokovati trajne ogrebotine.

Ogrebotine su obično toliko male da biste u početku mogli da ih ne primetite. Međutim, vremenom mogu postati izraženije, jer se prljavština i krhotine zaglave u sitnim izrezima, ostavljajući vaše ogledalo trajno prljavim.
Takođe, ogledala nisu jedine površine koje soda bikarbona može oštetiti. Pored toga se smatra previše grubim za upotrebu na drvetu, kvarcu, mermeru i keramici.

Ako tražite alternativu za čišćenje ogledala sredstvima za čišćenje stakla, preskočite sodu bikarbonu. Umesto toga, možete razmisliti o sirćetu, prirodnom sastojku za čišćenje ogledala koje će učiniti da zablistaju.

Počnite s jednostavnom kombinacijom pola šoljice bijelog sirćeta, pola šoljice vode i 1 kašike kukuruznog skroba u flašici sa raspršivačem. Nakon prskanja ogledala, obrišite ih čistim papirnim ubrusom ili krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.