U trendu

Sok od latica ovog cveta zovu kraljevskim, dobar je za jetru, creva i kožu!

Ruža se svojom lepotom i mirisom ističe u buketima, pa se gotovo uvek bira za posebne prilike kada svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvećem.

Ali čarobna kraljica cveća ima i lekovita svojstva jer njene plišane latice sadrže vitamine A, C i E, flavonide i ostala bioaktivna jedinjenja.

U narodnoj medicini ružin sok se koristi od davnina kao lek za jetru i creva, Sirup se upotrebljava za širok spektar bolesti, uključujući digestivne i menstrualne probleme, glavobolju, nervnu napetost, stanja groznice, infekcije, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvorni uticaj na vitalnost kože. Ako se pije kao topao napitak, efikasno eliminiše uporan šlajm. Takođe, može ublažiti i bronhitis.

Predlažemo vam da se u dolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva mnogo vremena i veliko kulinarsko umeće. A sigurno je da će u njemu uživati odrasli i deca koja će zbog ovog posebnog ukusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.

Recept za sirup od ruže

1. Tri četvrtine tegle zapremine pet litara napunite laticama ruža.

2. Dodajte 40 g limuntusa, nalijte vode gotovo do vrha, pokrijte tacnom a ne poklopcem.

3. Ostavite deset dana na suncu. Zatim procedite.

4. Zašećerite (koliko ima litara tečnosti toliko je potrebno kilograma šećera).

5. Mešajte i stavite da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

6. Sirup ulijte u flaše i dobro zatvorite.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike baštenske ruže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.