U trendu

Solarna energija (1)

Sunčeva toplota i svetlost predstavljaju nepresušan izvor energije koji se može iskorišćavati na različite načine. Vremenom je razvijen veliki broj tehnologija za eksploataciju ovog obnovljivog izvora energije. U njih računamo pasivne solarne sisteme za grejanje, fotovoltne sisteme za pretvaranje Sunčeve svetlosti u električnu energiju, korišćenje ove energije za zagrevanje i hlađenje prostora, kao i mnogo naprednije sisteme koji mogu da koncentrišu ovu energiju i kod kojih je iskorišćenje mnogo veće.
Energija Sunca može biti primenjena u industrijske svrhe, ali isto tako može da se upotrebljava i u kućnim uslovima.
Kada su kućni uslovi u pitanju, najčešće razmišljamo o zagrevanju vode ili nekog drugog fluida za prenos toplote. Takvi sistemi imaju najdužu istoriju, a za njih postoji i mnogo projekata po sistemu uradi sam.
Najčešće je reč o ravnim solarnim panelima koji su načinjeni od nekoliko osnovnih delova. To su: kolektor od cevi (savijanih ili varenih, najčešće bakarnih), apsorber na kojem se cevi nalaze, kućište koje je dobro izolovano mineralnom vunom ispod apsorbera i stakleni poklopac koji je mnogo efikasniji ako se sastoji od dva sloja stakla, baš kao na prozorima. Apsorber je po pravilu obojen crnom bojom jer mu je tako učinak najveći.
U zavisnosti od tipa sistema, rezervoar za sakupljanje tople vode nalazi se na različitim mestima. Termosifonski sistem prepoznaćete po tome što mu se rezervoar obavezno nalazi iznad panela. Ovaj sistem koristi prirodno kretanje fluida za protok i može da funkcioniše bez dodatnih pumpi. Nije efikasan kao neki drugi sistemi, ali je krajnje pouzdan, a njegova izrada u kućnoj radionici najmanje košta. Ovakvi sistemi mogu biti direktni i indirektni.
U narednom tekstu čitajte još ponešto o iskorišćenju Sunca i njegove energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.