U trendu

Spas od vrućine: 5 moćnih trikova da rashladite kuću i bez klime

Čak i oni koji imaju klima uređaje u svom domu gledaju na koji način mogu da ih što manje uključuju, jer računi za struju mogu da budu znatno uvećani.

Iako je klima uređaj postao gotovo obavezan deo svakog životnog prostora, mnogi muku muče sa visokim računima za električnu energiju, pa nije loše znati kako se stan ili kuća mogu rashladiti bez uključivanja klima uređaja.

Ukoliko uopšte nemate klimu u svom domu ovo su saveti koji vam mogu olakšati boravak u zatvorenom prostoru tokom paklenih letnjih dana.

Prozore i vrata držite zatvorenim

Prvi i osnovni savet je da što više sunčevog svetla i toplote zadržimo van stana i to tako što ćemo tokom dana držati prozore zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni.

Za rashlađivanje koristite ventilator i zaleđene flašice sa vodom

Rano ujutru otvorite prozore da se vazduh provetri, a potom kada ih zatvorite uključite ventilator. Od velike koristi tokom velikih vrućina mogu da budu i flašice sa zaleđenom vodom u koju ćete dodati po dve-tri kašičice soli.

Zamrznite ih tokom noći pa stavite ispred ventilatora. Efekat je neverovatan. So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda.

Zamračite prostorije

Prozore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave beli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svetlost.

Isključite sve električne aparate koje ne koristiti

Električni aparati emituju toplotu koja dodatno može da zagreje vaš životni prostor. Što manje električnih aparata imate u prostoriji to će ona biti hladnija i prijatnija za duži boravak. Isto je i sa rasvetom.

Oplemenite prostor sobnim cvećem

Sobno cveće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

(Glossy)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.