U trendu

Spasite biljke koje su počele da venu: Jeftine namirnice iz kuće vratiće ih u život

Sa trenutnim vremenskim promenama, biljke mogu delovati pomalo usahlo. Btno je samo da odmah reagujete i možete ih oporaviti očas posla

U početku je važno utvrditi stanje same biljke. Suvo ili uvelo lišće može biti deo prirodnog procesa, tako da treba da budete dobro informisani o životnom ciklusu i opštim promenama. Suvo lišće nije nužno znak umiranja biljke. Važno je proveriti stanje korena i stabljike. Ako imaju fleksibilnost, a stabljike su zelenkaste, onda ćete moći da sačuvate biljku i to je dobar znak da joj trenutno nešto nedostaje.

Zatim je potrebno ukloniti odumrle delove stabljike i korena, kako bi se biljka mogla osloniti na živu energiju. Odrežite odumrlo lišće i stabljike dok ne ostane zeleno, jer će iz orezane izrasti nova stabljika. Ako primetite ekstremnu suvoću, pronađite mesto gde možete postići veći nivo vlage.

Kupatilo često može biti dobar izbor. Očistite listove vlažnim sunđerom. Zapamtite da, iako je biljka žedna, nije dobro odmah preterati sa količinom tečnosti koju joj date. Umesto toga, donosimo vam nekoliko recepata kako da prihranite biljku i poboljšate njeno opšte stanje.

Za pomoć biljkama koje su izgubile snagu korena, korisno je koristiti koru od banane koja je bogata kalijumom, zahvaljujući kojoj se povećava otpornost na bolesti. Recept je jednostavan, iseckajte koru da se brže osuši, ali možete da je koristite i dok je sveža.

Zatim zakopajte komade blizu korena i prekrijte ih slojem zemlje kako biste sprečili isušivanje i omogućili da se hranljive materije iz kore polako oslobađaju u zemlju. Ne zaboravite da redovno zalivate biljku, jer to podstiče razlaganje kore i oslobađanje hranljivih materija u zemlju.

Ako želite da poboljšate rast biljaka, istovremeno ih nahranite i otklonite njihovo suvo stanje i povratite im prirodno stanište, rešenje se nalazi u kvascu koji sadrži mikroorganizme potrebne za podsticanje raspadanja organskih materija u zemljištu. Za rastvor kojim ćete zaliti biljku dovoljno je da pomešate suvi kvasac sa vodom, a najbolji odnos je jedna supena kašika na litar vode.

Osim toga, možete pomešati jednu supenu kašiku suvog kvasca i jednu kašičicu šećera u jednom litru tople vode i ostaviti rastvor po strani do dva sata pre upotrebe. Naime, šećer podstiče brže i efikasnije delovanje kvasca .

Ovi jednostavni trikovi će pomoći vašim omiljenim biljkama da se oporave tokom ovih promenljivih vremenskih perioda. Obavezno obratite pažnju na količinu svetlosti kojom su biljke osvetljenje. Nekima je potrebno odmor i blago sunčevo svetlo da bi se oporavile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.