U trendu

Šta tačno znače brojke na ventilu radijatora? Majstor rešio dilemu i otkrio kako da dodatno uštedite

Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane.

Oni koji imaju etažno grejanje imaju tu mogućnost da sami kontrolišu kako temperature, tako i doba dana i godine kada će ga i koliko uključiti, za razliku od onih s centralnim grejanjem.

A u tome im pomaže ventil s brojkama, uglavnom od nula do pet. Ali, znate li šta tačno svaki od tih brojeva na ventilu označava i kako uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno uštedeti?

Svaki broj označava određenu temperature

Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nikols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su „vrući“ radijatori. Pa tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)

✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

Ne podešavajte ventil na ‘peticu’

„Glavna prednost ovoga jeste da ćete dodatno uštedite novac samo ako ih pravilno koristite“, objasnio je majstor i ljudima savetovao da tokom zimskih meseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

„Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagreva prostoriju u skladu s tim“, objasnio je on, a onima koji su van kuće ili odlaze na zimovanje, savetovao je da radijatore drže na najnižem broju, tačnije na „pahuljici“ (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa.

Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati da pušta toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar