U trendu

Šta znače ‘zelene’ i ‘eko’ oznake na sredstvima za čišćenje?

Svi smo se nekada zapitali što u stvari uopšte znače oznake na proizvodima za čišćenje koji važe za ekološko prihvatljive. Osim toga, na njima se nalaze pečati i sertifikati čije značenje mnogi ne razumeju baš najbolje kada kupuju sredstva za čišćenje.

Kada ste u potrazi za kućnim potrepštinama u trgovini, može biti teško doneti brzu odluku između ‘ekoloških’ i ‘zelenih’ i onih ‘običnih’ sredstava za čišćenje. Što svi ti uslovi i sertifikati stvarno znače?

Zeleno i ekološki prihvatljivo
Sredstva za čišćenje s oznakom ‘zeleno’ tvrde da su sigurnija za vaše zdravlje, ali i zdravlje planete. ‘Ekološki prihvatljivo’ odnosi se na proizvode kojima je smanjen njihov štetan uticaj na okolinu. Međutim, oba su marketinški pojmovi koji nisu strogo regulisani. Federalna trgovinska komisija (FTC) stvorila je ‘Zelene vodiče’ u pokušaju da usmeri marketinške tvrdnje o okolini kako proizvodi ne bi zavarali kupce. Prema FTC-u, mnoge firme krive su za oglašavanje svojih proizvoda kao ‘zelenih’ čak i ako su samo određeni aspekti ciklusa proizvoda ‘zeleni’.

kućna hemijaFoto: ElizabethCC BY 2.0

Dakle, šta treba da kupi informisani kupac? Zavisi od toga tražite li proizvode koji su bolji za vas ili okolinu ili vas zanima oboje,  pronađite pečat ili sertifikat koji pokazuje da je proizvod usklađen s određenim skupom standarda.

Izraz netoksičan tvrdi da proizvod ili sastojak nisu povezani s bilo kakvim štetnim učincima na zdravlje. Međutim, kao i gore navedene riječi, termini nisu precizno regulisani, tako da svaki proizvod može koristiti ovu terminologiju.

Logo Leaping Bunny – oznaka zeca za proizvode bez okrutnosti 
Ova oznaka znači da se firma obavezuje da neće, a i nije testirala proizvod na životinjama. Međutim, ne postoji etiketa ‘bez okrutnosti’ koju je odobrila vlada. Umesto toga, logotip zeca izvorno je stvoren kao sertifikat treće strane za kozmetičke proizvode bez okrutnosti. Ovaj već dobro prepoznatljivi logotip sada se može naći i na sredstvima za čišćenje u domaćinstvu.

Organski
Korišćenje izraza ‘organsko’ može biti posebno zbunjujuće – dok reč ‘organsko’ na ambalaži nije strogo regulisana, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) ima svoj vlastiti pečat ‘Certified Organic’. Proizvodi s pečatom zadovoljili su određene standarde, kao što je zabrana korištenja GMO i izbegavanje sintetičkih đubriva. Ovaj pečat najčešće se koristi na hrani, ali se može primeniti i na sredstva za čišćenje u domaćinstvu.

Prirodno
Iako reč ‘prirodno’ nije previše regulisana za proizvode za čišćenje, postoji pečat američkog ministarstva za ‘sertifikovane proizvode na biološkoj bazi’. Ako pomno pogledate pečat na proizvodu, on vam govori koliki je procenat proizvoda biološki osnovan prema rezultatima Ministarstva i Američkog društva za ispitivanje i materijale. Ideja koja stoji iza reklamiranja ovakvih ‘prirodnih’ proizvoda je da oni smanjuju oslanjanje na proizvodnju na bazi nafte, zauzvrat smanjujući našu potrebu za fosilnim gorivima.

Zeleni pečat ‘Green Seal’
Green Seal je neprofitna organizacija koja proizvode i usluge koji dokazano zadovoljavaju određene standarde održivosti nagrađuje, odnosno dodeljuje im certifikat, poznat kao ‘ekooznaka’. Prilikom sertifikovanja proizvoda, organizacija gleda na celi životni ciklus tog proizvoda, od vađenja sirovina do zbrinjavanja. Skup standarda razlikuje se za svaku vrstu proizvoda. Na primjer, standardi za papirnate proizvode poput toaletnog papira navode da proizvod ne sme da sadrži hlor ili bojle, mora biti biorazgradiv i još mnogo toga. Kada vidite proizvod s navedenom ekološkom oznakom znate da je prošao stroge standarde, prenosi Real Simple.

‘Ecologo’ pečat
Budući da mnogi pojmovi i popularne reči u stvari nemaju postavljene standarde za njihovu podršku, ECOLOGO, poput Green Seala je još jedan sertifikat na koji možete pripaziti.

ECOLOGO sertifikovani proizvodi imaju smanjen uticaj na okolinu u nekim ili svim sledećim kategorijama kao što su: korišteni materijali, energija, proizvodnja i rad, zdravlje i okolina, performanse i upotreba proizvoda te upravljanje proizvodima i inovacije. Specifični standardi variraju za sredstva za čišćenje podova, dezinfekcijska sredstva, sredstva za čišćenje tepiha i još mnogo toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.