U trendu

Stalno se pitate da li ste isključili peglu: Pomoću genijalnog trika „istrenirajte“ mozak da pamti

Psihološki trik koji će vam pomoći da  budete sigurni da ste isključili peglu pre nego što izađete iz kuće.

Koliko često vas pamćenje izneveri? Da li i vi spadate u one koji nikad nisu sigurni da li su isključili peglu ili šporet pre nego što su izašli iz stana ili da li su uopšte zaključali ulazna vrata? Ako ste se prepoznali u ovim primerima, sigurno znate i da niste jedini. Probajte metodu koja zaista funkcioniše i koja će vam pomoći da iz kuće izađete „mirne glave“, sigurni da niste zaboravili ove stvari.

Stručnjak za neurokognitivnu psihologiju Siri-Marija Kamp sa Univerziteta u Triru objašnjava u intervjuu za „miHOMEBOOK“ da se naš mozak ne fokusira na radnje koje se obavljaju svaki dan.

Isključivanje šporeta nakon kuvanja ili zaključavanje ulaznih vrata na putu do posla deo su niza radnji koje se dešavaju, manje-više, istim redosledom. Na primer, kada izađete iz kuće, ovo su radnje koje redovno obavljate: obuvate cipele, oblačite kaput ili jaknu, uzimate torbu, gasite svetla, zaključate ulazna vrata i potom odlazite na prevoz. Ove radnje izvodite gotovo automatski, ne razmišljajući o njima, objašnjava stručnjak i dodaje da postoji trik koji će vam pomoći da „prevarite mozak“ i naterate ga da zapamti ove rutinske radnje.

Pretvorite „običnu“ radnju u nešto „neuobičajeno“, i to koristeći maštu. Postoji nekoliko opcija da ovo uradite: pevajte pesmu kada zatvorite vrata ili, na primer, poskočite kada isključite peglu. Tada će vaš mozak zabeležiti ovaj trenutak u sećanju i povezati ga sa tim konkretnim danom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.